Obyčejný Jenda Majer

08.07.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jako obyčejný kluk s kytarou a pár kamarády vypadá John Mayer na DVD "Any Given Thursday", jež zachytilo jeho vystoupení v jistém alabamském amfiteátru. Disk je po technické stránce vyveden kvalitně, obsah na pár okamžiků až tak zářný není, ale třeba se vám bude líbit. Napoví naše recenze.
6/10

John Mayer - Any Given Thursday

Skladby: 3x5, No Such Thing, Back To You, City Love, Something's Missing, Lenny/ Man On The Side, Message In a Bottle, Love Song For No One, Why Georgia, Your Body Is A Wonderland, My Stupid Mouth, Covered In Rain, 83, Comfortable, Neon
Celkový čas: 135 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Popularita Johna Mayera ve Spojených státech je mi poněkud záhadou. Nechce se mi věřit, že by v Americe nebylo kvantum originálnějších zpívajících kytaristů. Chápu, že se svou image kluka odvedle, co si sám skládá písně a pak je prezentuje všeobecně stravitelným (tj. neurážejícím) způsobem, může být přitažlivý pro dospívající dívky. Přitom jeho hudba není vůbec hloupá, jen mi připadá, že Johnovi chybí malý kousek originálnosti či výraznější charisma.

Každopádně pouze s jednou oficiální deskou u velké společnosti (prvotinu "Inside Wants Out" si vydal nezávisle), co mu přinesla Grammy za píseň "Your Body Is A Wonderland", už měl možnost vydat i koncertní DVD. Jmenuje se "Any Given Thursday" a po technické stránce je připraveno vcelku kvalitně. Je opatřeno pětikanálovým zvukem, obsahuje volitelný Johnův komentář, fotogalerii a dva dokumentární filmečky s výmluvnými názvy "Any Given Soundcheck" (co se dělo před koncertem) a "The Next Morning" (čili ráno poté). Slušná výbava na mladíka, což?

S postupujícím časem jsem Mayerovi začal přicházet na chuť. Na nic si nehraje, působí upřímným dojmem a je to vtipný chlapík. Má svérázný kytarový styl, který nechává vyniknout v dlouhých preludovaných předehrách a dost často nechává odpočinout svou kapelu, aby jen sám, ať už s akustickou nebo elektrickou kytarou doprovázel jen sám sebe. To jsou nejlepší okamžiky koncertu, když spíše v pomalejších písních vynikne jeho zastřený hlas. Doprostřed koncertu překvapivě zařadil velmi pěknou coververzi Police "Message In A Bottle" (sám s akustickou kytarou), čímž získal plusové body.

V Johnových hitovkách (samozřejmě především v "Your Body Is Wonderland") se nenechává zahanbit auditorium, jež zpěvákovi vytváří hlasitý doprovod. Mám dojem, jakoby byl i záměrně zvýrazněn mix zadních reproduktorů a nadšené (především) dívky jsou nepřeslechnutelné. Po tomhle DVD mám k Johnu Mayerovi ještě více rozporuplný vztah - je mi jasné, že se nedá odbýt mávnutím ruky, na to je příliš dobrý (není to umělá teenagerská hvězdička), ale stále mám pocit, že mu něco málo chybí. Snad musí ještě trochu dozrát a obrátit se více k dospělejším písním i publiku. Potenciál na to má.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY