ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" - musicserver.cz">

"Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný"

19.12.2022 00:00 - Honza Průša | foto: Tereza Kunderová

Zpěvačka a klávesistka Marie Kieslowski vydala počátkem prosince svou první autorskou sólovku - intimní a křehkou, přesto pestrou a žánrově rozkročenou desku "Je všechno dobrý?". A my musíme odpovědět, že je to nejen dobrý - je to výborný. Je to jedno z tuzemských alb roku. Fakt.
9/10

Marie Kieslowski - Je všechno dobrý?

Skladby: Je všechno dobrý?, Stín, Každej hledá, Nevadí, Silnice k nám, Sami, Město bliká, Lou Lou, Zítra, Etuda I.
Vydáno: 2.12.2022
Celkový čas: 33:43
Vydavatel: Marie Kieslowski
Duo Kieslowski natočilo tři fantastické desky a pak ukončilo svou činnost. David Pomahač následně vydal dvě hezká alba, Marie Kieslowski přivedla na svět dva potomky a stala se členkou smečky Zvíře jménem Podzim. Ta před několika dny odehrála svůj poslední dvojkoncert. A Marie pár dnů nato debutovala s vlastní studiovkou "Je všechno dobrý?". Produkoval ji mimochodem Aid Kid, jinak taky spoluhráč ze Zvířete.

Tu sólovku Marie připravovala delší dobu. Skladby vznikaly postupně od rozpadu Kieslowskich v době, kdy si zpěvačka zvykala na novou roli matky, a zároveň v době, kdy jsme si i my všichni zvykali na úplně nový život poznamenaný covidem. Lidé k sobě najednou měli v rámci nejbližší rodiny často blíž, než by potřebovali, a naopak setkávání s přáteli a dalšími lidmi byla omezená a komplikovaná. A všichni byli tak nějak dál.

Tuhle atmosféru, navíc v konfrontaci s pocity, sny a touhami, se vzpomínkami, radostmi i smutky vlastně - ty jo, nebojím se to napsat - zralé ženy, která má najednou odpovědnost za své děti, se povedlo otisknout a přenést do songů naprosto dokonale. Je to totálně intimní a niterné dílo s až posvátnou atmosférou. A jo, je holčičí a ženské, a to velmi milým způsobem.

Marie se umí na své sny a touhy a všechny ty věci, které jsem jmenoval v předchozím odstavci, podívat tak nějak opravdově, hořkosladce, s odzbrojující upřímností a zároveň s až nečekaným přijetím života takového, jaký je. Ona si na nic nestěžuje, k čemuž leckdy mívají někteří z nás sklony.

Namísto toho podává svědectví o svých emocích a činí tak neskutečně poetickou, milou a vyrovnanou formou. A jde jí to tak dobře, že se zaujetím a naprostou koncentrací vnímáte celé to nádherné album. Když zpívá: "Ve mně je klid," je to vlastně přesný popis toho, co z ní po celou dobu vyzařuje.

"Je všechno dobrý?" je autorský počin, všechny písničky si napsala Marie sama. Spolu s ní a Ondrou Mikulou se na nahrávce podílela další řada muzikantů, to nejzákladnější jádro tvoří Miloš Dvořáček (bicí) a Štěpán Růžička (basa), ale zazpívá si tu i Klára Vytisková nebo Lenka Dusilová, hraje tu další členka Zvířete Terezie Kovalová a mnoho dalších. A sama kolekce je sice na jednu stranu fakt intimní, ale to neznamená, že by nebyla pestrá. Takže tu jsou použité třeba smyčcové nástroje, cemballo nebo Wagnerova tuba.

Album "Je všechno dobrý?" vyšlo pouze elektronicky, což je teda z mého pohledu škoda, tahle nádhera by si vinyl zasloužila. Je to totiž jedna z českých desek tohoto roku.

P. S.: Marie ještě připravuje knihu rozhovorů s tuzemskými matkami hudebnicemi o tom, jak se vlastně dá skloubit mateřství s tvorbou, což bude určitě taky kvalitní věc. Aktuálně na ni autorka vybírá prostředky prostřednictvím webu Donio.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY