Další cihla v rekonstrukci The Clash

11.07.2003 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Třináct klipů, němá gangsterka Joe Strummera, nějaký ten nepublikovaný rozhovor a diskografie, to je výčet dalšího DVD nosiče "The Essential Clash", který o punkrockové legendě vyšel. Nepřímo tak navazuje na loni recenzovaný dokument "Westway To The World". Zde je jeho recenze.
8/10

The Clash - The Essential Clash

Celkový čas: cca 110 min.
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Přibližně před rokem se na těchto místech psalo o reminiscenčním dokumentu ze života The Clash - "Westway To The World". Nyní, jakoby s blížícím se desátým výročím od rozpadu The Clash mělo být o kapele zveřejněno maximum, přichází na trh DVD "The Essential Clash" (má bohužel ještě jeden symbolický důvod vydání, je věnováno protagonistovi skupiny Joe Strummerovi, který v roce, kdy tato kompilace vznikala, tragicky zemřel). Nebylo by od věci o DVD hovořit jako o doplňujícím dílu k loňskému dokumentu. Informace z obou nosičů se sice často překrývají, nicméně oba dva se také vzájemně doplňují. Výhodou prvního jmenovaného je ucelená forma dokumentu, který se dá sledovat jako film, výhodou "The Essential Clash" je větší (a podrobnější) možnost výběru z pozůstalého materiálu, třebaže bez režisérského "dohledu".

Pokud na "Westway To The World" byly hudební ukázky příliš krátké, usekané a sloužily jen jako ilustrativní kulisa pod výpovědi muzikantů, pak jakoby "The Essential Clash" bylo stvořené na zakázku. Stejné koncertní a zákulisní záběry, které divák loňského dokumentu bezpečně poznává, se tu opakují, leč ve svých kompletních podobách. Dojem návaznosti obou nosičů je podpořen už tím, že ten letošní začíná dvěma písněmi z posledního amerického turné "Clash On Broadway" ("London Calling", "Radio Clash"), kterému ve "Westway To The World" patří speciální kapitola. Třináct klipů tvořících hlavní náplň DVD je pojato dost podobně, převažují živé záběry na zmítající se čtyřku muzikantů na pódiích, občas ve studiu, občas ve stylizovaných mikroscénkách z prostředí londýnských (newyorských) ulic. Místy se mezi písně vpletou krátké hlášky z tiskovek a novinářských rozhovorů, nicméně ty - zvlášť vedle staršího dokumentu - nehrají až tak důležitou roli (výjimkou budiž přibližně tříminutový rozhovor z roku 1976, tedy z úplných počátků kapely v kapitole "special features").

Podobně velký rozsah, jaký zabírají klipy, patří padesátiminutovému černobílému němému filmu "Hell W10". Ten údajně vznikl v pauzách kapelového turné v roce 1983 a je autorským počinem frontmana The Clash Joe Strummera. K historii skupiny určitě patří a už kvůli hudební stopě, která, jak se zdá, byla Clash vytvořena speciálně pro film, by toto dílko nemělo chybět v archivech fanoušků. Na druhou stranu je ona gangsterka z podsvětí plného rozezlených gangů, drog, rock'n'rollu a křivých charakterů už dík své stopáži mírně zdlouhavá a neorientuje se v ní lehce. Jako bonusový materiál plní svou úlohu bezpečně, výhodou DVD média je koneckonců právě to, že nemusíme vždy vidět vše. Připomenout by se hodilo i jiné potenciální výhody DVD, třeba možnost přiřadit pod mluvené slovo titulky. I kdyby měly být anglické, velmi by zde při dekódování zahuhlané londýnské angličtiny pomohly.

Celkově vzato, je dobře, že "The Essential Clash" vzniklo a zaplnilo tak několik dalších mezer v pracně rekonstruované historii kapely. V ideálním případě je dobré mít k tomuto DVD i loni vydaný dokument "Westway To The World", dohromady tvoří komplex s mnohem ucelenější a hlubší výpovědí než každý zvlášť. Za oběma nosiči je v každém případě cítit důkladná a poctivá práce lidí, kteří rozhodně byli více fanoušky této legendy než obchodníky toužícími za každou cenu zbohatnout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY