Soundtrack "Rabaka" vyždímal z Elánu to nejlepší, co před revolucí mohl

13.01.2023 17:00 - Milan Menčík | foto: Opus

Jako na horské dráze. Slabší přijetí desky "Nebezpečný náklad" a menší množství hitů kapelu zdravě nabudilo: s přípravou dalšího materiálu nijak neotálela. Tím hlavním impulsem k tomu byl ovšem film Dušana Rapoše "Rabaka". K němu Elán v rekordně rychlém čase složil muziku a ta stála za to.
8/10

Elán - Rabaka (reedice 2022)

Skladby: Od Tatier k Dunaju, Čaba, neblázni, Pretláčanie sa so životom, Rabaka, Mucha I, "Tele" deti, Mucha II, Spolok cvokov, Superuvoľnený, Van Goghovo ucho, Labute zo Štrkovca, Málo šialené
Vydáno: 2.12.2022
Celkový čas: 45:30
Vydavatel: Warner Music
Celé období osmdesátých let bylo tou nejhektičtější dekádou v kariéře kapely Elán a poslední dva roky nebyly výjimkou. Zapomenutelná deska "Nebezpečný náklad" v ostrém tempu nestačila ani pořádně provětrat gramofonové talíře diskofilů a uši posluchačů a už tu byl režisér Dušan Rapoš s filmem "Rabaka". K němu formace nejenže složila kompletní hudební složku, ale navrch si zde i zahrála.

Tradiční trojice autorů písní Jožo Ráž, Ján Baláž a Martin Karvaš za stabilní pomoci silných textů Borise Filana dala tentokrát v tuctu písní dohromady o několik levelů silnější materiál, než byl na předchůdci. Možným pomocníkem byl i fakt, že skupina od ledna 1989 věděla, že v tomto složení to je její labutí píseň, a napnula všechny síly k tomu, aby se jednalo o důstojnou tečku za další kapitolou jejího fungování.

Hned start v podobě tří velkých hitů "Od Tatier k Dunaju", "Čaba, neblázni" a "Pretláčanie so životom" je mimořádně silný. Snoubí v sobě schopnost propojování pop rocku s folklorem, hardrockovou údernost i slovanskou melodičnost. Slabší chvilku si pánové vybrali snad jen v Balážem zpívaném songu "Tele deti", jinak desce řemen drží až do samotného závěru.

Rocková vypalovačka "Spolok cvokov" i roztleskávačka "Superuvoľnený" byly leta letoucí koncertně vděčnými skladbami, v rádiových playlistech se dodnes hřeje balada "Van Goghovo ucho". Faktor blížící se sametové revoluce ve zvuku desky nemohl hrát žádnou roli, s možnou výjimkou toho, že cenzorovo oko (film) i ucho (hudba) už přece jenom nebylo tak obezřetné.

Elán se však se starými časy rozloučil stylově a následující dva roky fungoval s pomocí muzikantů z doprovodného bandu slovenské pop hvězdy Beáty Dubasové a kapely Indigo Petera Nagyho. To už je však jiný příběh.

P. S.: Všechna alba, jež vycházejí v reedici na CD a LP, mají kromě nového zvukového remasteringu Ladislava Krajčoviče i další společné jmenovatele v obsáhlé ediční poznámce Juraje Čurného a Oskara Lehotského. Posluchač je tak přesně zasazen do dobových reálií, nechybí ani několik raritních fotek. Je však škoda, že tu naopak nejsou texty, deskám by také slušely i bonusové songy. Snad najdou prostor na jiných nosičích někdy později.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY