David Gilmour hostuje ve skladbě "Rock Me" písničkáře Donovana

04.12.2022 09:44 - Jiří V. Matýsek | foto: Rock n'Roll Hall of Fame

Donovan byl výraznou písničkářskou tváří šedesátých let minulého století. Skotský muzikant ve své hudbě spojoval folk, psychedelii, pop, jazz i world music a nejvíce se zapsal jako britský rival Boba Dylana. Mezi jeho nejznámější skladby patří "Catch The Wind", "Colours", "Mellow Yellow" či "Atlantis". Ačkoliv jej ke slávě vynesla písničkářská vlna 60. let, aktivní je dodnes a a jeho studiová diskografie má na třicet položek. Letos se rozšířila o další, deska "Gaelia" vyšla 2. prosince a do světa ji uvedl singl "Rock Me", kde na kytaru hostuje David Gilmour, klíčový člen legendárních Pink Floyd.

"Rock Me" svým jemným akustickým úvodem dává vzpomenout na Donovanovy začátky, po necelé minutě se přidají bicí a elektrická kytara. Ve slokách doprovodná kapela ustupuje, prim zde hraje akustika s lehkým dobarvením elektrickou kytarou, která podtrhuje celkovou éteričnost vcelku svižné skladby. Zhruba po dvou a půl minutách přebírá hlavní dění Gilmour, který zde vystřihne jasně rozpoznatelné sólo. Je tu typická barva zvuku, frázování, Gilmour je stále jasně rozpoznatelný.

Není bez zajímavosti, že pro kytaristu a zpěváka Pink Floyd je společná nahrávka jakýmsi uzavřením kruhu. Ve druhé polovině šedesátých let Donovanovu tvorbu velmi obdivoval, a když písničkář prodával svou chatu, koupil ji. Chtěl totiž být na místech, které inspirovaly skladby z pro Gilmoura zásadního alba "Sunshine Superman".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY