Ve věku 75 let zemřel Wilko Johnson z kapely Dr. Feelgood

23.11.2022 21:49 - Kateřina Spacek | foto: Chess Records

Začátek tohoto týdne přinesl smutnou zprávu: zemřel Wilko Johnson. Bylo mu 75 let.

Kytaristovi kapely Dr. Feelgood byla v lednu 2013 diagnostikována rakovina, on se ale rozhodl nepodstoupit chemoterapii. Prý mu zbývalo několik měsíců života, a tak vyhledal alternativní léčbu a našel si novou cestu životem.

"Toto oznámení činíme s velmi těžkým srdcem: Wilko Johnson zemřel doma v pondělí 21. listopadu. Děkujeme za respektování soukromí rodiny v této velmi smutné chvíli," vyjádřili se muzikantovi blízcí na sociálních sítích.

Touto zprávou končí jeden z nejpozoruhodnějších příběhů britské hudby. Wilko Johnson byl skutečný outsider, učitel a taky cestovatel. Na začátku 70. let se kupříkladu vypravil po souši do Indie. Po návratu do Velké Británie se usadil na ostrově Canvey, začal hrát na kytaru, přičemž si postupně vypěstoval svébytný styl.

Pubrocková formace Dr. Feelgood, kterou spoluzaložil v roce 1971, se později stala hlavní inspirací pro generaci britských punkerů, její alba jako "Down By The Jetty" nebo živák "Stupidity" ovlivnily rovněž mnoho mladých písničkářů. O vzniku této skupiny natočil režisér Julien Temple v roce 2009 dokument "Oil City Confidental".

Navzdory nemoci, která ho v posledních letech provázela, se Wilko Johnson na sklonku života spojil s kytaristou Rogerem Daltreym z The Who a v roce 2014 vydali společnou desku "Going Back Home".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY