Weyes Blood na druhé části trilogie "And In The Darkness, Hearts Aglow" překonává samu sebe

26.11.2022 09:00 - Kateřina Spacek | foto: Sub Pop Records

Album "And In The Darkness, Hearts Aglow", za kterým stojí muzikantka vystupující pod pseudonymem Weyes Blood, následuje po LP "Titanic Rising" z roku 2019 a je jeho pokračováním. Zpěvačka, jejíž kariéra je ovlivněna především kostelní hudbou, zde předkládá dosud své nejlepší dílo a výsledek je víc než uspokojivý.
8/10

Weyes Blood - And in the Darkness, Hearts Aglow

Skladby: It's Not Just Me, It's Everybody, Children of the Empire, Grapevine, God Turn Me Into a Flower, Hearts Aglow, And in the Darkness, Twin Flame, In Holy Flux, The Worst Is Done, A Given Thing
Vydáno: 18.11.2022
Celkový čas: 46:27
Vydavatel: Sub Pop
"Sitting at this party / Wondering if anyone knows me / Really sees who I am / Oh it's been so long since I felt really known," zpívá Natalie Mering, která je známější pod přezdívkou Weyes Blood, hned v úvodní písni "It's Not Just Me, It's Everybody", kterou představila jako singl před dvěma měsíci.

Druhá skladba "Children of the Empire" je klavírem řízený proslov, ve kterém zpěvačka upozorňuje na stav současného světa. Song je jakousi touhou po úniku a přiznáním viny.

Celá kolekce se zabývá spíše skrytými narážkami na současnou krizi, což ilustruje "Grapevine", smutný kus o odloučení od milence. Jak tohle spadá do současné světové krize? Snad za to může všechna ta uspěchanost, lidi se ženou z práce a do práce a své milostné vztahy upozaďují. Právě na to zde interpretka upozorňuje.

Další smutné, ba dokonce pochmurnější tóny přicházejí s "God Turn Me Into A Flower", postavené na výrazném Nataliinu vokálu. "The Worst Is Done" v posluchači dost možná vyvolá postpandemickou posttraumatickou stresovou poruchu - ty omamné melodie a nebeské harmonie totiž navozují až pocit neurózy. To ostatně dělá i text: "I should've stayed with my family / I shouldn't have stayed in my little place / In the world's loneliest city / We're not meant to be our own angels all the time / No one coming by to see if you're alive."

Druhou část plánované albové trilogie uzavírá "A Given Thing", která jako by se loučila se vším tím chaosem, který v tomto světě panuje. Tato skladba je rozhodně jedním z nejsilnějších okamžiků z této desky. Talentovaná písničkářka se zde pouští do skutečně hloubky a vydává ze sebe maximum.

Poslední tři roky nebyly lehké pro nikoho. Měli jsme tu tornáda, měli jsme požáry, celosvětovou pandemii, nepokoje, nespočet protestů a další šílenosti, o kterých jsme si mysleli, že je nikdy nezažijeme. "And in the Darkness, Hearts Aglow" nás vrhá doprostřed vší té vřavy a je jen na nás, jak se rozhodneme v tomto světě přežít. Weyes Blood se přiznala, že by ráda napsala píseň, která by zachránila nás všechny. A kdo ví, třeba se objeví na příští řadovce. Jestliže se tato odehrává uprostřed chaosu, ta další by se mohla přece nést v duchu jakéhosi vysvobození...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY