Láska, válka, odloučení. Lipo a ODD přinášejí ve "Vidím, jak se stmívá" pop, ze kterého mrazí

16.11.2022 11:41 - Josef Martínek | foto: Autentik Music

Z čitelnosti českého mainstreamu se Lipovi podařilo vystoupit už například v roce 2014 s experimentálním singlem "Město, co spí", v němž pospojoval drum 'n' bass s operou - a ani po osmi letech u nás nikdo s ničím podobným nepřišel. Nyní představuje novinku "Vidím, jak se stmívá", která má parametry ambiciózního popového hitu, ale i mimořádné umělecké kvality.

Naléhavá emoce songu, snad i díky výraznému klavírnímu motivu, čímsi připomíná třeba "Ztrácíš" Marka Ztraceného. Refrén výtečně nazpíval Ondřej Turták alias ODD, Lipův dlouholetý dvorní producent a nyní už i parťák z jejich společného labelu Autentik Music. Přičteme-li k tomu téma odloučení dvou lidí v kulisách války, dostáváme celek, z něhož nabíhá husí kůže - poprvé, popáté i podesáté.

K absolutnímu hodnocení pak dílo posouvá videoklip natočený v Ralsku, bývalém výcvikovém prostoru sovětských vojsk. Představitel hlavní role Viktor Zavadil, známý z filmu "Jan Palach", se své úlohy zhostil s takovým citem a věrohodností, že by si za svůj výkon snad zasloužil Českého lva. Pozadu nezůstává ani jeho kolegyně Barbora Váchová. Děj sice režisér, kterým byl tradičně sám Lipo, situoval do prostředí současného konfliktu na Ukrajině, sám ale správně podotýká, že se jedná o univerzální námět.

"Ve dnech, kdy začala ruská agrese, jsme viděli tváře Ukrajinců, kteří utíkali k nám. Já ale měl před očima ty, co se vraceli domů, aby pomohli. Ačkoli jsem věděl, o jak nelehké téma se jedná, nechtěl jsem od toho původního pocitu a svého záměru ho ztvárnit už potom nikdy ustoupit," vysvětluje Jonáš Červinka.

Novinka ohlašující Lipovu čtvrtou sólovou desku "Příběhy", která vyjde 25. listopadu, sympaticky nenabádá k tomu zaujmout k rozhodnutí hlavního hrdiny jasné stanovisko. Můžete s jeho myšlenkovými pochody souhlasit, stejně jako jim můžete oponovat, v každém případě ale "Vidím, jak se stmívá" zanechává pocity, které těžko vymažete. Byla by škoda, kdyby se na tento pop s přesahem zapomnělo, až se budou na jaře udílet Ceny Anděl.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY