Kabát dokázal rozehřát opravdu chladný třebíčský zimák

04.11.2022 00:29 - Milan Menčík | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Dva roky odkládala teplická banda koncertní turné k nové desce. Nyní se do něj mohla konečně pustit naplno a hlavně dostala pádný důvod dokončit nové album. "El Presidento" má vše, co od Kabátů čekáte, a nic z toho nechybělo ani tomuto povedenému koncertu.

Live: Kabát

místo: KHNP Aréna, Třebíč
datum: 3. listopadu 2022

Titulní fotka pochází z vystoupení z roku 2017, na tom aktuálním jsme neměli fotografa. Pokud pro nás chcete fotit, ozvěte se na veznik@musicserver.cz.

Šňůra s názvem "Kabát 2020/2022" začala vlastně nuceně už v létě v Jihlavě. Tam se totiž měl od podzimu bourat stařičký zimní stadion, nikdo však netušil, že okamžik, kdy se v horácké metropoli poprvé kopne do země, se bude stále prodlužovat. Proto rockeři tehdy zvolili prázdninový termín a ověřený prostor letního kina, jinak celé turné rozplánovali po halách České a Slovenské republiky.

Ale vyplatilo se vyrazit na ně i nyní. Díky výborné nové desce "El Presidento" i několika dalším zásahům do playlistu (například zařazení pomalého hitu "Houby magický" či další dlouho nehrané skladby "Kdo si nechce hubu spálit") formace zahrála dostatečné množství jiných songů. Pódium navíc stálo zhruba ve dvou třetinách arény, a byť nebylo klasicky kulaté jako v dobách tour k albu "Banditi di Praga", bylo do všech stran a bubeník Radek Hurčík, řečený Hurvajs, se vždy po několika písničkách otáčel.

CD "El Presidento" samozřejmě pořídíte i v našem shopu! A najdete tam i další zářezy z kabátí diskografie.

Katastrofální dopravní situace v Třebíči velela přijet s dostatečným předstihem. Kabát, podobně jako třeba Bon Jovi, nejenže hrál bez předkapely, ale nastoupil přesně ve 20:00, kdy se ozvalo intro písně "Nesmrtelná teta", která na zmíněné studiovce patří k nejlepším. Z alba pak ještě zazněl první trojlístek skladeb - titulní "El Presidento", singl "Když Rumcajs miloval Manku" a "Kazačok". Sadu novinek uzavřela "Za ztracený námořníky".

Nové kousky byly vhodně rozesety do zhruba dvou třetin setlistu a prokládány nesmrtelnými hity "V pekle sudy válej", "Malá dáma", "Corrida", "Banditi di Praga" a spoustou dalších. Třebíčský stadion byl našlapaný až po střechu a ani přes nepříjemnou zimu, na kterou si postěžoval i frontman Pepa Vojtek, se lidé nebáli víc odvázat a předvedli třeba i mexickou vlnu.

Zvuk si ze začátku musel sednout, občas byl přeřvaný trošku víc, než je zdrávo, ale formace nepodcenila ani světelnou a pyrotechnickou show, která byla jedním slovem parádní. Za hodinu a tři čtvrtě doby trvání koncertu jedinkrát výrazněji nespadl řetěz, Kabáti jsou stále plní energie, Vojtek dobře zpívá a člověk si mohl díky otáčení třeba víc všimnout práce bubeníka, protože ten je jindy schován za všemi těmi přechody, kotly a činely. A Hurvajs do toho mydlil parádně.

Závěrečnou zhruba půlhodinku včetně přídavků už tvořily hymny, které zpívali všichni. "Kdoví jestli", "Burlaci", "Pohoda", "Žízeň" a skladba, která roky končí každý kabátí koncert, "protože je pořád moderní" - "Moderní děvče". Tohle nebyla žádná rutinní práce. Tohle byla perfektní show, díky které odcházely tisíce lidí do chladné čtvrteční noci v dobré náladě a s pořádně vykřičenými hlasivkami.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY