Deloraine ve svém keltsky laděném klipu "Lughnasad" ukazují, že česká historie nejsou jen Slované

31.10.2022 18:00 - Tisková zpráva | foto: se svolením Deloraine

Česká pagan a fantasy folková skupina Deloraine vydává nový videoklip "Lughnasad", v němž se odkazuje na dávnou historii Keltů na českém území. Kapela se příští rok představí naživo napříč Evropou.

Lughnasad je keltský svátek počátku sklizně, ze kterého se později staly naše dožínky. Keltové tento svátek spojovali s velkými slavnostmi, tancem a také s láskou. Postavu bohyně v klipu představuje zpěvačka Máša, která poblouzní obyčejné lidi při své pozemské cestě krajinou rozmarnou vášní léta.

"Chtěli jsme divákovi přiblížit bohatou keltskou historii na českém území a s ní spojené tradice, oslavy, tance a rituály velkého letního keltského svátku Lughnasad. K natáčení jsme i proto zvolili opět keltský skanzen Země keltů v Nasavrkách, který je nejlepší a nejrozsáhlejší rekonstrukcí tradičního keltského oppida v Česku," říkají k aktuálnímu singlu Deloraine.

Celý klip je provázen tancem, již od prvního setkání bohyně s lidmi až po velikou a divokou keltskou slavnost. Na choreografii si dali Deloraine velmi záležet a v rámci žánru paganfolku jde o přístup velmi novátorský. Video natočil tým Františka Menšíka, který má za sebou spolupráci například s Raegem a Lucií Vondráčkovou. Na kostýmech se podílela známá kostymérka Victoria Hofferson.

Deloraine můžete vidět v nejbližší době naživo společně s kapelou Żywiołak 2. prosince 2022 v pražském klubu Futurum Music Bar a den poté v Brně v klubu První Patro. Příští rok kapela odehraje koncerty v Německu, Francii či Holandsku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY