Zemřel rock'n'rollový bouřlivák Jerry Lee Lewis

29.10.2022 17:09 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Svět opustil jeden z posledních žijících pamětníků zlaté éry rock 'n' rollu, zpěvák a pianista Jerry Lee Lewis. Bylo mu 87 let. Muzikant s přezdívkou "The Killer" zemřel přirozenou smrtí ve svém domě v Desoto County v americkém státě Mississippi.

Lewis byl jedním z těch, kteří v USA pomohli vytvořit z rock 'n' rollu dominantní hudební směr padesátých let a proslul svými divokými a energickými koncerty. Narodil se v roce 1935 do chudé rodiny, která musela zastavit svůj dům, aby mu mohla pořídit první piano. Studoval na místní evangelické škole, odkud byl vyhozený proto, že zahrál boogie-woogie verzi gospelu "My God is Real".

Hraním se začal živit ve čtrnácti letech, později začal působit jako doprovodný muzikant v Sun studios v Memphisu. Rané nahrávky vytvořil společně s Million Dollar Quartet, jedinečným uskupením, kde kromě něj hráli i Elvis Presley, Johny Cash a Carl Perkins.

Sólově Lewis prorazil se singlem "Whole Lotta Shakin’ Goin’ On". Jeho stoupající kariéru ale výrazně pošramotil rok 1958, kdy si vzal za manželku svou třináctiletou sestřenici. Po nějakou dobu byl na černé listině koncertních promotérů a rádií a už nikdy nedokázal svou skladbu dostat do top 20. V kariéře pokračoval i nadále, více se však prosadil v country. Natočil celkem čtyřicet alb, poslední "Rock & Roll Time" v roce 2014.

Pro spoustu muzikantů byl vzorem, své kondolence k úmrtí zaslali Elton John, Ringo Starr nebo Gene Simmons z Kiss. Někoho z nich ovlivnil svou hrou na piano, jiní naopak obdivovali jeho rebelství.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY