speciální třídenní vojenská operace trvá už osm měsíců - musicserver.cz">

Kalush Orchestra a The Rasmus klipem "In The Shadows Of Ukraine" připomínají, že speciální třídenní vojenská operace trvá už osm měsíců

24.10.2022 09:38 - David Věžník | foto: Columbia

Kalush Orchestra a The Rasmus se poprvé potkali na letošní Eurovizi. Evidentně si padli do oka - domluvili spolupráci a výsledkem je nyní úprava jednoho z nejznámějších hitů druhých jmenovaných "In The Shadows". Písní muzikanti upozorňují na fakt, že takzvaná speciální třídenní vojenská operace vstoupila do osmého měsíce svého trvání.

Song je v podstatě mash-upem - notorickou melodii finské rockové kapely doplňují ukrajinský dechový nástroj zvaný telenka a sekaný rap Olega Psiuka z druhé skupiny. Text devatenáct let starého singlu - "They say that I must learn to kill before I can feel safe/ But I’d rather kill myself than turn into their slave" - tak získává další, mrazivější rozměr.

Doprovodný snímek vytvořil tým tvořený převážně ukrajinskými umělci. Režisér Leonid Kolosovskyj v něm předkládá historii státu, momentálně sužovaného boji, podává ji však moderním způsobem. "Naším cílem bylo, aby si co nejvíc lidí připomnělo tuhle válku a odvahu Ukrajinců. Proto jsme natočili i video," dodal ke klipu, který tentokráte ponecháváme bez hodnocení, frontman The Rasmus Lauri Ylönen.

Pro Kalush Orchestra je "In The Shadows Of Ukraine" prvním releasem od vydání skladby "Stefania", s níž zvítězili v Eurovision Song Contest 2022. Skleněný mikrofon, který získali jako cenu za první místo, následně vydražili za bezmála 22,5 milionu korun. Do dražby šel i růžový klobouk, který měl Psiuk na hlavě v průběhu vystoupení, ten se prodal za skoro 9,2 milionu korun. Peníze šly na konto ukrajinské armády.

Příští ročník Eurovize se nakonec ze zřejmých důvodů bude konat v britském městě Liverpool, výherci toho letošního ale doufají, že už ten další bude hostit Kyjev.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY