Exkluzivní uvedení Sami doma s hudebním recitálem Jana Foukala a Alberta Romanuttiho proběhne 16. listopadu, tvůrci zvou novým klipem "Gejzír"

26.10.2022 15:04 - Tisková zpráva | foto: Zuzana Panská

Exkluzivní projekce dokumentární komedie o mužském přátelství s názvem Sami doma a unikátní hudební recitál Jan Foukala a Alberta Romanuttiho (Bert & Friends) bude možné zhlédnout v rámci speciální akce ve středu 16. listopadu v mnoha českých kinech. Foukal a Romanutti jako hlavní herečtí představitelé a zároveň autoři hudby k snímku natočili také klip ke skladbě "Gejzír". K filmu Sami doma, přezdívanému tvůrci jako "první česká bromance", vyjde ve čtvrtek 27. října také stejnojmenná deska, ve stejný den má film také předpremiéru na MFF Jihlava v soutěžní sekci Česká radost. Pestrobarevný snímek Sami doma nabízí řadu komických situací vyplývajících ze spontánního rozhodnutí o spolubydlení dvou v lecčems odlišných kamarádů.

Už v tuto chvíli jsou v předprodeji lístky na speciální projekce 16. listopadu s živým hudebním vystoupením, kdy po skončení filmu proběhne přímý přenos debaty s tvůrci. Jan Foukal a Albert Romanutti zde zahrají songy z filmu a pokřtí novou desku "Sami doma" se třinácti skladbami, večerem provede herečka Anežka Kalivodová. Seznam kin vysílajících tento speciální program najdete zde.

Na festivalu v Jihlavě bude film k vidění hned na třech projekcích (ve dnech 27., 28. a 29. října), po nichž proběhne vždy diskuse s režisérem Janem Foukalem a hudebním skladatelem Albertem Romanuttim. Ti se oba ocitli při práci na tomto snímku hned v několika profesích - režisér, kameraman, herec, hudebník, komik nebo básník.

Sami doma Foukal s Romanuttim natočili v době pandemie, kdy nebyly žádné koncerty ani vystoupení možné, takže není divu, že se do jejich snímku dostalo hned několik nově složených písní, z nichž vznikl stejnojmenný filmový soudntrack. Vir, který zavřel svět, se tak v jejich případě paradoxně stal příležitostí, jak objevovat radost ze života. "Během natáčení jsme seděli normálně v kuchyni, s tužkou v pokoji nebo u piana a songy vznikaly dost samospádem. Hudba je svět, do kterého muzikant může vždycky hezky odcestovat a dělá mu to dobrou náladu, a člověk tak přirozeně reflektuje i dobu, která se děje za okny," říkají ke vzniku soundtracku Foukal a Romanutti. Ostatně jejich první setkání proběhlo na zkoušce kapely, když po koncertě hráli v restauraci mariáš, přišla jim oběma stejná karta - srdcové eso. Po návratu z turné Albertovi skončil nájem a Honza měl pokoj navíc, a tak začalo jejich spolubydlení a následně i natáčení filmu, v němž divák sleduje filmovou bromanci, kterou natáčeli několik měsíců. Společníky při spolubydlení se jim stal reklamní nafukovací banán a tapeta s motivem moře, které bytu dodaly tu správnou prázdninovou atmosféru.

V klipu ke skladbě "Gejzír" Foukal a Romanutti konečně ze svého bytu vystoupili na čerstvý vzduch a společně vzpomínají na čas strávený na třiceti osmi metrech čtverečních, podle jejich slov na "parketách, které znamenají svět". Ty se pro ně v pandemické době staly ostrovem tvorby a radosti. Klip se stejně jako film nese na lehce surrealistické vlně, jen charakteristickou kulisou už není tapeta s motivem moře, ale skutečná řeka Vltava, jejímž proudem se na loďce nechávají Foukal s Romanuttim spolu s gejzírem vzpomínek unášet. "Písní 'Gejzír' se hlásíme k zalíbení v tom nejkrásnějším československému šansonu, barvách klavíru a vůni inkoustu. Nejsme Hapka a Horáček, ale náš odvážný film je příspěvkem na scénu klasické pop music," říkají Foukal a Romanutti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY