Hudebníci z celého světa předělali "I Still Haven’t Found What I’m Looking For" od U2. Připojil se i Daniel Lanois

06.09.2022 10:17 - Petr Šrajer | foto: Playing For Change

Na 30. srpna připadá Mezinárodní den obětí násilného zmizení. Letos jej mimo jiné připomněla coververze "I Still Haven’t Found What I’m Looking For", jednoho z největších hitů U2. Její nová, hudebně velmi pestrá úprava vznikla pod patronátem iniciativy Playing For Change ve spolupráci s Červeným křížem a podílely se na ní desítky muzikantů z celého světa od havajského písničkáře Johna Cruze přes indického hráče na sarod Roopaka Naigaonkara až po jordánský pěvecký sbor Amaan Choir, který zpívá jednu sloku v arabštině.

Hlavní hvězdou zúčastněné sestavy je ale producent a hudebník Daniel Lanois, který stojí za řadou kultovních desek, a to včetně "Joshua Tree" z roku 1987, na kterou slavná irská formace zmíněný song původně natočila.

Celý klip začíná emotivní pasáží, zobrazující několik konkrétních osob, kterým se beze stop ztratili blízcí, a přestože "stále nenašli, co hledají" (abychom parafrázovali titul skladby), nevzdávají se. Cílem předělávky je vyjádřit s těmito lidmi solidaritu a upozornit širší veřejnost na existenci problému. Jak totiž autoři projektu říkají: "Každý den na celém světě mizí desítky lidí, a to z rozličných důvodů, jako jsou ozbrojené konflikty, násilí, přírodní katastrofy nebo migrace. Jejich rodiny o nich někdy nemají zprávy i déle než dvacet let."

Spojování muzikantů z různých koutů světa i žánrového spektra ve spojení s poukazováním na podobné problémy se iniciativa věnuje už dvě desetiletí. Za dobu existence Playing For Change vzniklo více než sedm desítek podobných videoklipů, do kterých se kromě Lanoise zapojili například i Taj Mahal, Manu Chao, Keith Richards, Cat Stevens, John Paul Jones nebo i samotný Bono.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY