brání se - musicserver.cz">

Taylor Swift znovu čelí obvinění z plagiátorství. "Píseň 'Shake It Off' jsem napsala výhradně já," brání se

09.08.2022 16:31 - Nikola Růžičková | foto: Getty Images

Taylor Swift v pondělí podala nové vyjádření k letitému soudnímu sporu kvůli textu písně "Shake It Off", ve kterém opětovně popřela obvinění z plagiátorství. "Neporušila jsem žádná autorská práva, 'Shake It Off' jsem napsala výhradně já," vyjádřila se zpěvačka.

V souvislosti se svým hitem z roku 2014 byla poprvé žalována v roce 2017 skladateli Seanem Hallem a Nathanem Butlerem. Ti tvrdili, že převzala verše z jejich písně "Playas Gon' Play" od 3LW z roku 2001. Jejich obžaloba byla založena především na tom, že obě skladby obsahují fráze "Hater's will hate" a "Player's will play". V roce 2018 soud žalobu zamítl, o rok později se ale skupina soudců ozvala s tím, že obvinění bylo uzavřeno předčasně. Federální soudce na konci loňského roku rozhodl, že případ bude znovu otevřen.

V nově vydaném prohlášení se Taylor vyjádřila ke vzniku textu i hudby, na které spolupracovala s Maxem Martinem a Shellbackem. Uvedla, že píseň "Playas Gon' Play" nikdy před podáním žaloby neslyšela a že podobnosti mezi jejím songem a tím od 3LW vyplývají pouze z toho, že fráze jako "Hater's will hate" jsou obecně známé a používané napříč kulturami.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY