vyzývá Smack lidi v remixu tracku "Další rok" - musicserver.cz">

"Probuďte se!" vyzývá Smack lidi v remixu tracku "Další rok"

10.08.2022 14:59 - Petr Foltys | foto: Archetyp51

Smackův loňský singl "Další rok" se stal poměrně známou záležitostí českého rapu. Autor v něm trefně naráží na tehdejší koronavirovou situaci a předává message, která dává smysl. Tento rok vydal remix této skladby, který také předává jisté poselství, ale úplně odlišné od původní verze.

Verze, která vyšla 27. července, láká především na Smackův chystaný komplet "CHIMERA NEKONEČNO", který bude obsahovat remixy dalších songů z předchozích dílů Chiméry. "Další rok (remix)" přináší především silné poselství vztahující se k aktuální situaci. Myšlenka je tedy podobná jako u originálu, jen aktualizovaná.

Smack není jediným umělcem, který upozorňuje na aktuální dění na Ukrajině, ale z rapové scény je spíše výjimkou. Tedy alespoň co se týče hudební tvorby. Hned ze začátku lze zaslechnout rapperův celkový názor na vojenské konflikty ("Další rok, další dítě mrtvý z dalších bomb, další cvok, další konflikt, další hrot, ... , člověk je nepoučitelnej k**ot, proto strašný zlo straší další noc").

Za zmínku stojí také to, že se autor nebojí zmínit ostatní "zbytečné" konflikty. Vyzývá totiž také k osvobození Běloruska, jistých čínských oblastí a dalších států ("Free Ukrajina, ale nejde jenom o Putina, free Bělorusko, Lukašenko, zdechni, z***vysynu, co to ku**a má bejt Čína a ujgurská menšina a Tibet a Hongkong teďka čeká stejná bída?"). Vyjadřuje se, že nechce zkázu a válku, ale raději mír. V textu lze zaznamenat také odkaz na Martina Luthera Kinga a jeho frázi "I have a dream".

Při natáčení remixu se k němu přidal i White Russian, známý pod jménem Igor. Jeho pasáž se víceméně nese v duchu myšlenky skladby. V textu si také stěžuje, že jsou neustále problémy, ale "těm, co tam umírají, nevysvětlí proč". Hudební podkres k této verzi zpracoval Magenta, který tvořil i drum'n'bassový beat původní skladby. Zní to, jak sám Smack řekl, "stejně, ale úplně jinak".

Videoklip je pak zpracovaný tak, jak je poslední dobou u tohoto rappera zvykem. Nejedná se o vysokonákladový snímek, na první pohled může dokonce působit prvoplánově. Díky prostřihům na rappery a mnohdy emotivní válečné obrázky a díky skvěle zvládnuté postprodukci se ovšem jedná o kvalitní klip. K atmosféře a tématu songu pasuje dokonale.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY