EP "Emotional Damage Wrackage" je podařenou jednohubkou lákající na nové album formace Nantokanaru

24.07.2022 14:05 - Jiří V. Matýsek | foto: Nantokanaru

Nantokanaru patřili před zhruba čtrnácti lety mezi největší naděje domácí rockové scény. I tady na musicserveru jsme jejich desce "Dance With Swans" v roce 2008 přiřkli titul debut roku. Následovalo další EP... a desetileté přerušení činnosti. Nyní se skupina vrací se třískladbovým EP "Emotional Damage Wrackage".
8/10

Nantokanaru - Emotional Damage Wrackage

Skladby: Omatsuri, Emotional Damage Wrackage, In The Light
Vydáno: 9.6.2022
Celkový čas: 11 minut
Vydavatel: Self-released
Česko-americký kvintet vstupuje do nové etapy svého působení s novým zpěvákem. Stal se jím již zkušený Filip Vlček, aktuálně též hlas John Wolfhooker. To, co před lety kapelu tak vystřelilo vzhůru, tedy originální songwriting, svébytné melodie i chytře vystavěný mišmaš vlivů (kde hraje klíčovou roli japonská kultura), zůstává i nadále přítomno.

Nejpatrněji asi hned v úvodní "Omatsuri", která na nosný riff pokládá bláznivý popěvek v japonštině a překlenuje jej melodicky chytlavým refrénem. Titulní, faithnomoreovská "Emotional Damage Wrackage" umně šponuje napětí. Exponovaný zpěv z první skladby nahrazuje umírněný, jaksi ztemnělý, jakoby emociálně odosobněný vokál, který funkčně kontrastuje s mohutnými kytarami. Třetí položka tracklistu si pomáhá smyčci, kterým se sice daří vykouzlit temně filmovou atmosféru, přesto je "In The Light" tou nejméně zapamatovatelnou písní z EP. Trošku v ní totiž chybí ta nervózní energie, která ve tvorbě Nantokanaru tepe.

"Emotional Demage Wrackage" otevírá cestu plnohodnotnému druhému albu. Každý ze tří kousků by mohl být velice dobrým singlem, fungují nicméně i pohromadě. Návrat Nantokanaru slibuje působivé věci. O tvůrčí energii ani vnitřní chemii skupina nepřišla, naopak to vypadá, že desetiletá mezera přinesla nové tvůrčí podněty. A i tady rozhodně platí, že nový materiál chce pečlivý poslech. Toto EP je sice jen drobnou jednohubkou, chutě na další chod ale vyvolává silné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY