Polemic - Matěj Ruppert dodal "Štramákovi" kromě hlasu i skvělý herecký vklad v klipu

18.07.2022 08:00 - Hana Bukáčková | foto: Polemic

Polemic se spojili s Matějem Ruppertem coby vhodným kandidátem na "Štramáka" - tak se jmenuje jejich společný song. A to byl pádný důvod udělat s nimi rozhovor. Za Polemic si s námi povídal trumpetista Peter Opet, na jednu otázku odpověděl i Matěj z Monkey Business.
Polemic a Matěj Ruppert
© Polemic a Matěj Ruppert
Vždycky jsem měla za to, že slovo štramák je ryze český výraz. Krásný a starý. Jak vás to napadlo?

Máme rádi novotvary, exotická slova a výrazy, které už nejsou v běžné slovní zásobě. Jakmile bylo jasné téma písničky, která je o floutkovi a flákačovi, dostalo se mu víc poetického oslovení a tím pádem ho autor textu Mickey polidštil. Matěj Ruppert mu dodal hlas v songu i skvělý herecký vklad v klipu - díky tomu je lehké zamilovat si ho.

Polemic a Matěj Ruppert - koho toto spojení napadlo?

Spolupráci s Matějem jsme si ověřili už před lety. Šlo o písničku "Moře", kde zahostoval a zpíval, prosím pěkně, po slovensky! Mezitím jsme se sem tam potkali, vyměnili si slova sympatií, a když jsme měli připravený song "Štramák", vizualizoval se nám tam právě on. Věděli jsme, že píseň posune směrem, kterým je potřeba.

Bylo těžké přemluvit ho, aby do toho šel s vámi?

Vůbec ne! Jenom je hodně zaneprázdněný a má dost nabitý kalendář. Kromě koncertů v něm má i točení reklam, cestovatelského pořadu a další pracovní věci. Takže jsme si termín pro nahrávání a natáčení museli takříkajíc odčekat.

Jak dlouhá byla cesta od nápadu k realizaci?

Píseň vznikla klasicky ve zkušebně. Během času korony, kdy jsme se moc často s ostatními kluky z kapely nepotkávali. Je proto pěkně vyzrálá a na závěr dostala dárek v podobě vyšperkovaného Matějova refrénu, který ji dokonale dotvořil.

Polemic a Matěj Ruppert
© Polemic a Matěj Ruppert
Jak ses Matěji cítil v této roli? Seděla ti?

Matěj: Celé natáčení bylo báječné. V klipu si zahrála i moje manželka, z toho jsem měl velkou radost. Kluci z Polemic mi totiž před časem poslali scénář a říkali, že tam je i role mojí manželky. Napadlo je, že by si ji mohla zahrát moje opravdová drahá polovička. Ta nadšeně souhlasila! Je velkou, opravdu ohromnou fanynkou Polemic. Abych měl doma pohodu, musel jsem do toho prostě jít. Svoji roli jsem popravdě moc neřešil. Jde hlavně o to, že nás ten nápad všechny bavil a písnička je humorná. Trochu se věnuje i tématu, které se týká některých hudebníků, co se prostě někdy rádi napijou.

Pánové, vy sami se cítíte jako štramáci?

Jasně, že ano! Když člověk hraje na pódiu muziku a chce publikum přesvědčit, musí podávat profi výkon, dodat dávku emocí a přitom být i pořád k světu. Chceme se líbit v první řadě sami sobě, a když to ocení i fanoušci, o to líp se pak cítíme. Polemici rovná se Štramáci. (smích)

Matěj si svůj part psal sám, nebo už ho dostal napsaný?

Text písně byl sice připravený, Matěj ho ale kreativně uchopil, jemně pozměnil pěveckou linku a vymyslel si vokály. Během práce ve studiu z něj byla cítit profesionalita a kvalitní příprava. Za hodinu a půl byl hotový sólo zpěv i vokály.

Polemic & Matěj Ruppert

Oblíbená slovenská parta Polemic se spojila s Matějem Ruppertem v novém singlu "Štramák". Klip k songu se natáčel v Praze hned v několika oblíbených podnicích. Ve videoklipu si zahrála i Matějova manželka Tereza.

Samotná realizace je vlastně taky česko-slovenská. Song vznikal v Bratislavě, klip v Praze, je to tak?

Ano, nahrávali jsme v našem vlastním studiu v Bratislavě a klip jsme natáčeli celý den v Praze. Vsadili jsme na spolupráci s Davidem Menclem, skvělým režisérem, na kterého jsme dostali tip hned od několika kolegů z české scény a byla to jasná trefa do černého. Zasypal nás nápady, detaily scénáře i odvážným plánem natočit klip za jeden intenzivní den. Vyšlo to perfektně, David s týmem jsou dříči a patnáct hodin natáčení uběhlo jako voda.

Během onoho dne jste vystřídali hodně lokací. Které vás bavilo nejvíc a proč?

Nejzajímavější bylo pozorovat reakce lidí a turistů na nejoblíbenějších turistických místech Prahy. Tady na sebe Matěj strhával pozornost běžných kolemjdoucích, školního zájezdu i dam v nejlepším věku, které se s ním chtěly fotit. Bavila nás i zasedačka s nábytkem v osmdesátkovém stylu. Tam jsme si zahráli vyšetřovací tým, který má za úkol dopadnout štramáka.

Polemic
© Polemic
Jistě nebyla nouze o vtipné příhody z natáčení. Můžete se s námi o některé podělitt?

Během točení scény v autě měl náš detektiv Píter za úlohu pokývat hlavou a odkousnout si pořádný kus kebabu. Během této akce mu ale pořádná část tohohle šťavnatého jídla spadla přímo na klávesnici notebooku produkční Anežky, která nám ho v dobré víře půjčila jako rekvizitu. Notebook naštěstí přežil, i když na první pohled vypadal na odpis. Nakonec se tahle IT scéna do finálního střihu klipu ani nedostala. Anička se naštěstí už asi měsíc neozvala, že by byl s notebookem problém, tak jsme si oddychli.

Plánujete společné turné s Monkey Business?

Určitě by to bylo super spojení.

Jak je to s novými deskami či dalšími plány?

Společné koncerty by byly určitě skvělé, ale reálně se to dá naplánovat až za rok, co je v téhle postcovidové době dost risk business. Pověříme ale manažery, ať s tím zkusí něco udělat. S Polemic máme plány jasné: nové album je v procesu, a hlavně si chceme užít léto konečně bez omezení. Kalendář máme do podzimu nabitý koncerty a festivaly v Česku i na Slovensku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY