Vzácná nahrávka Dylanova songu "Blowin' In The Wind" se v aukci prodala za 43,5 milionu korun

11.07.2022 19:03 - Jiří V. Matýsek | foto: Columbia Records

Muzikant a producent T-Bone Burnett před časem představil novou technologii výroby vinylových desek. Ionic Recording, jak se nazývá, oproti běžným vinylům obsahuje speciální ochrannou vrstvu, která chrání drážky před opotřebováním. K přehrání není nutné žádné speciální zařízení, tyto desky si lze pouštět na běžných gramofonech. Samotná technologie je ale teprve v plenkách - na tomto typu vinylu dosud existuje pouze jedna jediná nahrávka - "Blowin' In The Wind" Boba Dylana.

A rozhodně to není jen tak, že by Burnett vzal nějaký starší záznam a prostě jej přenesl na svou Ionic desku. Dylan a jeho kapela svou píseň z roku 1962 znovu nahráli a bez další postprodukce ji zaznamenali přímo na vinyl.

"Myslím si, že pro lidi, kteří jsou si vědomi exkluzivity toho, co děláme, Ionic Original není kopie. Je to původní nahrávka. Nevytváříme tu vzácnost, tohle je skutečná exkluzivita," nechal se slyšet T-Bone Burnett. "Je to jedinečná, rukodělná originální nahrávka. Všichni jsme byli okolnostmi přinuceni se podřídit pravidlům masové produkce. Tohle není ten případ."

Není proto divu, že odhady aukčního domu Christie's, kde se exemplář dražil, byly docela vysoké. Výsledná cena se měla pohybovat v rozmezí od 17 do 29 milionů při přepočtu na české koruny. Výsledek ale překonal veškerá očekávání - jedinečný kus se minulý čtvrtek prodal za 43,5 milionu korun.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY