Nové desky 27/2022 - od Rae Morris přes Jamese Baye po Neila Younga & Crazy Horse

13.07.2022 17:30 - Tomáš Parkan | foto: archiv Rae Morris

Vskutku mezinárodní sestava se nám tentokrát sešla v Nových deskách. Vévodí jí Angličani Rae Morris a James Bay, nigerijský hudebník Burna Boy, kanadští Metric společně s krajanem Neilem Youngem, australští The Faim, finští Blind Channel, němečtí Powerwolf, jihoafrický Jeremy Loops a USA zastupují Brent Faiyaz a rockoví Journey.
V pátek 8. července vyšly tyto nové tituly:

Rae Morris - Rachel@Fairyland
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: art pop / soul

Rae Morris - Rachel@Fairyland
Po více než čtyřech letech se s třetí deskou hlásí o slovo anglická zpěvačka a hudebnice Rae Morris. Nahrávku pojmenovala po speciální adrese na msn messengeru "Rachel@Fairyland", kterou pro ni zřídili její přátelé. Pod jedenácti písničkami je pochopitelně podepsaný také její životní partner Benjamin Garrett aka frYars a jejich vyznění ovlivnilo i narození jejich prvního potomka, dcery Marty. Nahrávku oba dva chtěli naladit tak, aby zněla jako ze starých filmů. Proto si ke spolupráci přizvali hudebního inženýra z Los Angeles Shawna Everetta, který má na svědomí třeba alba Kacey Musgraves, Adele nebo Big Thief. Stylově pak je znát velký vliv anglického soulu, což si můžete ověřit i na YouTube.


James Bay - Leap
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: folk rock / soul / americana

James Bay - Leap
Anglický písničkář James Bay se nám naposledy představil v roce 2019 coby předskokan Eda Sheerana na jeho evropském turné, včetně dvou pražských koncertů a poté se tak trochu ztratil ze scény. Výrazněji o sobě dal vědět až letos trojicí singlů z nového, v pořadí třetího alba "Leap", které nyní konečně představuje v celé kráse. Dvanáctku písniček nahrával především po boku osminásobného držitele Grammy Davea Cobba, do jehož portfolia spadají hudebníci jako Chris Stapleton, Brandi Carlile, John Prine, Sturgill Simpson, Jason Isbell nebo Rival Sons. K němu se navíc přidali ještě Finneas, Benjamin Rice, Joel Little, Gabe Simon nebo třeba Ian Fitchuk. Není tedy divu, že vedle folku a soulu uslyšíte i poměrně silný vliv americany. Ukázky z alba sdílí Bay na svém YouTube profilu .


Neil Young & Crazy Horse - Toast
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Neil Young & Crazy Horse - Toast
Nahrané a nevydané, ztracené a znovu nalezené, opředené mýty. To je album Neila Younga a jeho Crazy Horse nesoucí název "Toast". Sedmitracková kolekce vznikla ve studiu Toast Studios v San Franciscu na přelomu let 2000-2001. Sám autor však vydání pro její pochmurnost a smutek odložil. O době, kdy deska vznikala, mluvil takto: "Hudba na 'Toast' je o vztahu. Mnoho vztahů dojde do etapy, kdy se vše najednou pokazí. Ale ten zlom nastává dlouho před samotným rozchodem, kdy jednomu z páru, možná oběma, dojde, že je konec. To byl čas, kdy jsem tvořil tuto nahrávku." Ukázky z díla, které vychází i na vinylu, naleznete na YouTube.


Tip týdne

Burna Boy - Love, Damini
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: world music / afro-fusion / hiphop

Burna Boy - Love, Damini
Hudební ceny, třeste se! Po dvou letech se vrací jejich sběratel, nigerijský hudebník, rapper a producent Burna Boy. Svou šestou řadovku nazval "Love, Damini" a se spoustou hostů pro ni nachystal hned devatenáct skladeb. Mezi hosty najdete samá slavná jména jako Ed Sheeran, J Hus, Ladysmith Black Mambazo, J Balvin, Kehlani, Blxst, Popcaan, Khalid nebo Victony. Producenty jsou pak naopak méně známí Chopstix, The Elements, P2J, Jae5, ATG a drobnou výjimku tvoří The Monsters & Stangerz, Jon Bellion a FNZ. Poměrně pestrou kolekci, na níž vedle afro-fusion a hiphopu uslyšíte i dost dancehallu a latino rytmů, prezentuje Burna Boy na svém YouTube.


Metric - Formentera
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: new wave / indie rock / synth pop / post-punk revival

Metric - Formentera
Kanadští Metric sice už nesbírají hudební ceny jako v dobách alb "Live It Out", "Fantasies" nebo "Synthetica", ovšem to rozhodně neznamená, že bychom mohli jejich osmou desku "Formentera" jen tak přejít. Emily Haines & spol. se s ní vracejí po čtyřech letech a krátké odmlce a fanouškům jejich mixu new wave, indie rocku, synth popu a post-punk revivalu servírují devět písniček. Při jejich produkci tentokrát vsadili na argentinského hudebníka Gusa van Goa, jehož známe ze spolupráce s The Stills, Lowell, Whitehorse nebo Terrou Lightfoot. Ukázky a především více informací, včetně povídání o jednotlivých skladbách najdete na bandcampu.


Blind Channel - Lifestyle Of The Sick And Dangerous
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: violent pop

Blind Channel - Lifestyle Of The Sick And Dangerous
Finská formace Blind Channel, která se hrdě hlásí k hudební odnoži zvané violent pop, patří k objevům soutěže Eurovize. Upozornila na sebe v loňském roce a pro své fanoušky má nyní nové album. I když jde už o její čtvrtou studiovku, až s ní by se mohla dočkat zásadnějšího úspěchu. "Lifestyle Of The Sick And Dangerous" obsahuje jedenáct nových kousků a některé z nich - včetně hitovky "Don't Fix Me" opatřené videoklipem - najdete k poslechu na YouTube.


Journey - Freedom
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pomp rock / hard rock

Journey - Freedom
Američtí rockeři Journey se triumfálně vracejí s novým albem "Freedom". Je to jejich patnáctá řadovka s novým materiálem a vychází po jedenácti letech od posledního počinu "Eclipse" z roku 2011. Zakladatel skupiny, kytarista, skladatel a producent Neal Schon se spojil s hráčem na klávesové nástroje a zpěvákem Jonathanem Cainem a druhým zpěvákem Arnelem Pinedou, aby společně vytvořili patnáct nových epických skladeb. Novinka tak nabízí mix baladického a řízného hard rocku zabalený do pompézního obalu. Vydání kolekce předznamenaly čtyři singly, které si společně s ukázkami z alba můžete poslechnout na YouTube profilu formace.


Powerwolf - Monumental Mass: Cinematic Metal Event
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Powerwolf - Monumental Mass: Cinematic Metal Event
"Slavení naší Metalové mše s vámi všemi bylo pro nás vždy velmi důležité, proto jsme chtěli vytvořit mši, které by se mohl zúčastnit každý na celém světě! 'The Monumental Mass: A Cinematic Metal Event' není jen normální živý přenos, ale filmové představení, se setlistem, který nebyl nikdy předtím nikde hraný, s přibližně osmdesáti minutami hracího času. Čeká vás nezapomenutelný zážitek, který byste si neměli nechat ujít!" Těmito slovy lákalo osazenstvo metalové formace Powerwolf své příznivce na svůj online stream, který proběhl koncem loňského roku. Ti z vás, kteří ho nestihli, si to můžou vynahradit na aktuálně vydaném záznamu. Trailer si můžete prohlédnout tady.


EP a minialba

  • Enhypen - Manifesto : Day 1
    K-popový boyband završil éru jménem "Dimension" a nyní rozjíždí novou s názvem "Manifesto". Její první část s podtitulem "Day 1" septet naplnil šesti songy, které, jak si ověříte na YouTube, řádně tíhnou k hiphopu.
  • Wet - Pink Room
    Newyorské indiepopové trio v čele s písničkářkou Kelly Zutrau navazuje na svoji loňskou desku sedmi kousky, jejichž produkci svěřili méně známému Reedu Blackovi. Co stvořili, zjistíte na bandcampu.
  • aespa - Girls
    Aby tu nebyli zastoupeni pouze kluci z Jižní Koreje, máme tu i dívčí formaci, jejíž historie je ovšem o poznání kratší. Začala se psát teprve před dvěma roky a aktuální devítka písniček je teprve jejich druhým minialbem. Seznámit se můžete na jejich YouTube.
  • Sydney Rose - You Never Met Me
    Šestice songů americké písničkářky vycházející z tvorby Phoebe Bridgers, raných Bon Iver a Daughter. (YouTube).


The Faim - Talk Talk
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

The Faim - Talk Talk
Zbožné přání, aby druhá řadovka australské pop-rockové formace The Faim vyšla ještě před jejich koncertem na Rock For People, sice vyslyšeno nebylo, avšak třeba je to vlastně dobře. Možná si jedenáctku písniček nyní vyhledá daleko více lidí, než by tomu bylo před tím. Produkce se tentokrát ujal zkušený Matthew Pauling, známý ze spolupráce s 5 Seconds Of Summer, Palaye Royale, 311 nebo Good Charlotte. Zda kvartet z Perthu posunul správným směrem, zjistíte na YouTube.


Brent Faiyaz - Wasteland
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / rap / neo soul

Brent Faiyaz - Wasteland
Je tomu už poměrně dlouhých pět let, co Brent Faiyaz vydal svůj debut "Sonder Son", s nímž sice velkou díru do světa neudělal, nicméně mu vynesl spolupráci se slavnými kolegy, jako Kanye West, Tyler, The Creator, Juice Wrld nebo Meek Mill. Tyto konexe nyní odráží i na své druhé studiovce. V devatenácti písničkách na pomezí r'n'b, soulu a rapu se to hemží takovými personami jako Drake, The Neptunes, Alicia Keys, DJ Dahi, Jake One, Raphael Saadiq, The-Dream, Ware, Static Major, Timbaland či No I.D. Proč si myslíme, že tato nahrávka má potenciál sbírat Grammy, zjišťujte na zpěvákově YouTube kanálu.


Jeremy Loops - Heard You Got Love
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop / funk / soul / reggae

Jeremy Loops - Heard You Got Love
Jihoafrický hudebník Jeremy Thomas Hewitt, který si říká Jeremy Loops, je v Česku poměrně častým návštěvníkem, ať už díky pražským koncertům nebo účasti na ostravských Colours. I proto jeho třetí album "Heard You Got Love" jistě neprojde bez povšimnutí. Třináct písní nahrával s poměrně bohatým týmem producentů, jehož základem byl Edd Holloway (Lewis Capaldi, James Scott). K němu se přidali například Cam Blackwood (George Ezra), David Baron (The Lumineers, Lenny Kravitz), někdejší člen The Felice Brothers Simone Felice, Eg White, Jake Gosling (Ed Sheeran, One Direction, Paloma Faith) nebo dva němečtí hudebníci Tobias Kuhn a Dennis Neuer. Na nahrávce se podíleli i výše zmínění Ladysmith Black Mambazo. Co z toho vzešlo, zjistíte na YouTube


V krátkosti

  • Alice Cohen - Moonrising
    V New Yorku žijící matadorka, která působila ve formacích The Vels a Die Monster Die, přináší novou sólovku. Opět rozehrává svůj mix alternativního folku, new wave, experimentálního rocku a lo-fi, který tentokrát osvěžila chillwave, elektronikou, dream popem a lehkou psychedelií. (bandcamp)

  • Laura Veirs - Found Light
    Americká folková písničkářka po rozvodovém albu "My Echo" nalezla světlo ve tmě. Alespoň to tak vypadá podle názvu její nové desky, na kterou umístila čtrnáct songů. (bandcamp)

  • Richie Furay - In The Country
    Snoubení rock & rollu s country hudbou bylo mízou muzikanta, který se jako zakládající člen Buffalo Springfield a Poco podílel na vytvoření žánru country-rock. Na své nové sólovce sdílí tuto hlubokou hudební náklonnost prostřednictvím své osobité interpretace ikonických country melodií. (YouTube)

  • Delicate Steve - After Hours
    Inovativní kytarista a producent nahrával svou pátou řadovku na Fender Stratocaster z roku 1966, a znovu tak objevil svou lásku k tomuto nástroji. (YouTube)

  • Crossing Rubicon - Perfect Storm
    Debut spojující multiinstrumentalistu a producenta Cenka Eroglu (ex-Winger, Xcarnation) se zpěvákem Johnem Bisahou (The Babys). (YouTube)

  • AJ Lambert - Dirt Soda
    Americká hudebnice Angela Lambert má k hudbě předpoklady jako hrom - je totiž vnučkou Nancy Sinatra a pravnučkou Franka Sinatry a do této doby působila například ve formaci Bloodslide. Už nějaký čas to ale zkouší také sólově s alternativní verzí elektronického pop rocku. (bandcamp)

  • Katy J Pearson - Sound Of The Morning
    Anglická alternativní písničkářka, která letos hrála například i na Glastonbury, navazuje na svůj předloňský debut jedenáctkou skladeb, jejichž produkci si rozdělili Ali Chant (Yard Act) a Dan Carey (Fontaines D.C., Wet Leg nebo Caroline Polachek). (bandcamp)

  • Together Pangea - Dye Extended
    Deluxe verze poslední studiovky garage-punkového tria z LA. (YouTube)

  • Vancouver Sleep Clinic - Fallen Paradise
    Třetí album australské formace hrající mix elektroniky, popu, rocku, shoegaze, indie a folku. (YouTube)

  • Renforshort - Dear Amelia
    Pokud máte pocit, že jsme dlouho nepsali o Travisu Barkerovi, pak určitě nepřehlédněte debut kanadské indiepopové hudebnice, kde se podílel na jednom songu. K němu se pak přidali ještě Y2K, Jake Bugg, Nick Long, Afterhrs, Jeff Hazin nebo Pom Pom. (YouTube).

  • Viagra Boys - Cave World
    Švédští postpunkeři v akci potřetí. (YouTube)

  • James Righton - Jim, I’m Still Here
    Další sólovku bývalého klávesáka Klaxons do světa doprovází i krátký film. (YouTube)


    Dále vychází:

    Aerosmith - Rock For The Rising Sun (DVD)
    Aerosmith - Rock For The Rising Sun (BluRay)
    Altaria - Wisdom
    Apollo Brown - This Must Be The Place
    Ardours - Anatomy Of A Moment
    Bad Breeding - Human Capital
    Berries - How We Function
    Brent Faiyaz - Wasteland
    Bullet For My Valentine - Bullet For My Valentine / Deluxe
    Carmody - Imperfect Constellations
    Cleanbreak - Coming Home
    Crossing Rubicon - Perfect Storm
    Dead Tired - Satan Will Follow You Home
    D’Arcangelo - Arium
    Lorne Balfe - Wheel Of Time: First Turn (soundtrack)
    Maxim Mental (Say Anything’S Max Bemis) - Maxim Mental Is Maximalism
    Megadeth - The Sick, The Dying, And The Dead
    Mush - Down Tools
    Naomi Raine - Journey
    Nelson - Greatest Hits And Near Misses
    Noso - Stay Proud Of Me
    Party Dozen - The Real Work
    Pearl Jam - Gigaton (Tour Edition)
    Princess Diana Of Wales - Princess Diana Of Wales
    Spiral Stairs (Of Pavement) - Medley Attack!!
    Switchfoot - Interrobang (Deluxe Edition)
    Traitor - Exiled To The Surface
    Vomit Forth - Seething Malevolence
    While She Sleeps - Sleeps Society (Expanded Edition)
    Yannick Nézet-Séguin - Ludwig Van Beethoven : Beethoven: The Symphonies (box set)

    Vychází na vinylu:
    220 Volt - Mind Over Muscle
    Alicia Keys - Keys
    Blind Channel - Lifestyle Of The Sick And Dangerous
    Elton John - Peachtree Road
    Elton John - Regimental Sgt. Zippo
    Elton John - The One / 2022 Remaster
    George Michael - Older
    George Michael - Older (Deluxe)
    James Bay - Leap
    Jeremy Loops - Heard You Got Love
    La Bouche - Greatest Hits
    Lorne Balfe - Wheel Of Time: First Turn (soundtrack)
    Nazareth - Expect No Mercy
    Nazareth - Hair Of The Dog
    Nazareth - Loud 'n' Proud
    Nazareth - Rampant
    Nazareth - Razamanaz
    Neil Young & Crazy Horse - Toast
    Powerwolf - Monumental Mass: Cinematic Metal Event
    Rae Morris - Rachel@fairyland
    Richie Furay - In The Country
    Richie Sambora - Undiscovered Soul
    Různí - Nineties Collected
    Sixx A.M. - Hits
    The Who - The Who Sell Out / 2021 Remaster
    The Who - Tommy / 2021 Remaster

    EP:
    Miki Ratsula - Made For Them
    Packs - Woah
    Rose Gray - Synchronicity

    Reedice:
    Elton John - Regimental Sgt. Zippo
    Gum - Delorean Highway
    Gum - Glamorous Damage
    Nazareth - Expect No Mercy
    Nazareth - Hair Of The Dog
    Nazareth - Loud 'n' Proud
    Nazareth - Rampant
    Nazareth - Razamanaz
    Rolling Stones - 12 x 5
    Rolling Stones - Aftermath / UK Version
    Rolling Stones - Aftermath / US Version
    Rolling Stones - Beggars Banquet
    Rolling Stones - Between The Buttons / UK Version
    Rolling Stones - December's Children (And Everybody's)
    Rolling Stones - Let It Bleed
    Rolling Stones - Out Of Our Heads / UK Version
    Rolling Stones - Out Of Our Heads / US Version
    Rolling Stones - The Rolling Stones, Now!
    Rolling Stones - Their Satanic Majesties Request


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY