Highly Suspect se v nových singlech marně snaží najít balanc

27.06.2022 14:44 - Ondřej Kocáb | foto: Jimmy Fontaine

Alternativní rockeři Highly Suspect připravili na letošní září desku "The Midnight Demon Club". Čtvrtá řadovka přichází po vlažně přijaté "MCID" z roku 2019. Nyní na ni lákají dva zcela rozdílné singly "Natural Born Killer" a "Pink Lullabye". Formace, jež zakončovala letošní ročník festivalu Rock For People na stage Evropy 2, se také během pauzy rozrostla o pátého člena. Klávesy a syntezátory nově obstarává Mark Schwartz.

"Život nás někdy doběhne. Neustále nám to někdo připomíná a snad žádná jiná událost nepodnítí tuto představivost víc než smrt milovaného člověka. Podle mých zkušeností je to právě během okamžiků zpracovávání velkých ztrát, kdy se mysl zcela soustředí na 'co kdyby', když se snažíme uniknout tomu, co doopravdy je. 'The Midnight Demon Club' je o tom, jak se po nějaké tragédii stát tou nejlepší verzí sebe sama. Je to druhá šance na život se šťastnějším myšlením. Jde především o to bavit se a udržet se v pohybu. Protože jak všichni víme, tento život je příliš krátký," prozradil k tématům chystané kolekce zpěvák a kytarista Johnny Stevens.

Oba dva singly jsou ze zcela odlišných sfér. "Natural Born Killer" je popovější věc, vedená razantním beatem. Žánrově mnohem víc spadá k poslední studiovce "MCID", na které formace do tvorby zakomponovala i vlivy popu a rapu. Dá se říct, že kdyby ji nahrál někdo jako Imagine Dragons, možná by se i chvíli ohřála v rádiích, ale na větší úspěchy by to ani tak nestačilo. Videoklip k ní natočil Andrew Sandler a zavádí nás na chaotickou pouť, jež dokazuje, že závislost si člověka dokáže najít v jeho nejzoufalejších a nejzranitelnějších časech.

"Pink Lullabye" je naopak metalcorový song, v němž skupina zkouší doposud neobjevené postupy. Ani tvrdé riffy a bouřlivé screamy Johnnyho Stevense však skladbu nijak nevytrhnou z poněkud nudného poslechu. Nepomáhá tomu ani výsledný nepřesvědčivý mix, na který trpí především nečisté vokály. Je to sice předčasné, ale prozatím to vypadá, že si Highly Suspect na další nominace na Grammy budou muset počkat alespoň do dalšího alba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY