Mars Volta se po deseti letech vracejí. V klipu k rozvleklému singlu "Blacklight Shine" nás zvou na pláž

22.06.2022 15:08 - Ondřej Kocáb | foto: Wendy Redfern

Americká prog-rocková kapela Mars Volta vydala svůj první nový materiál po deseti letech. Píseň "Blacklight Shine" je první hudbou Cedrica Bixlera-Zavaly a Omara Rodrigueze-Lopeze pod hlavičkou této formace od šesté řadovky "Noctourniquet" z roku 2012. Videoklip k ní obstaral sám Omar Rodriguez a přesouvá nás v něm na prosluněnou kubánskou pláž.

Novinka je silně ovlivněná latinskou hudbou. Bixler-Zavala zpívá ve španělštině, písni vévodí perkusivní jam, který nechává vzpomenout například na ranou tvorbu Santany. V polovině se song překlene do mnohem více funky, přímočařejší roviny. Jedenáctiminutový experiment ovšem zcela postrádá typické prvky, na které byli v minulosti posluchači skupiny zvyklí: řízná kytarová sóla, šílené efekty a pulsující změny rytmu. Nic.

"Blacklight Shine" je ochutnávka ze zcela jiných světů, které Rodriguez začal objevovat spolu s Bosnian Rainbows a Zavala s formací Anywhere. A možná je to svět, do kterého teď vtrhnou spolu jako Mars Volta. Bohužel je tohle jeden z tracků, u kterých takto dlouhá stopáž rozhodně smysl nemá a postupem času se z něj celá ta opojná zábava a uvolněnost vytrácejí.

Po rozpadu Mars Volta se duo Zavala/Rodriguez vrhlo do tvorby pod hlavičkou další kapely Antemasque. S ní pánové vydali eponymní debut v roce 2014. V sestavě je tehdy doplnil bubeník David Elitch a basák Flea z Red Hot Chili Peppers. V roce 2017 oživili také svou první formaci At The Drive In. Ve stejném roce vypustili také čtvrté řadové album "In•ter a•li•a", první po sedmnácti letech.

Dvojice zatím další detaily ohledně případné další studiovky tají. Během uplynulého víkendu však nabídla svým fanouškům jedno příjemné překvapení v Los Angeles. V tamním Grand Parku zřídila tajemný box. Vejdete-li dovnitř, můžete poslouchat jejich novou hudbu. Vstup je však povolen pouze bez telefonu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY