"Profound Mysteries" od Röyksopp je víc než album. Fakt!

20.06.2022 00:00 - David Věžník | foto: Dog Triumph

Oops, udělali to zas! Röyksopp sice v roce 2014 prohlásili, že deska "The Inevitable End" je jejich poslední, nakonec si to ale rozmysleli. A je to jedině dobře. "Profound Mysteries" je navíc - a v tomhle případě lze to klišé použít - víc než album. Je to konceptuální počin a jako takový je nutno jej hodnotit.
9/10

Röyksopp - Profound Mysteries

Skladby: (Nothing But) Ashes…, The Ladder, Impossible, This Time, This Place..., How the Flowers Grow, If You Want Me, There, Beyond the Trees, Breathe, The Mourning Sun, Press «R»
Vydáno: 29.4.2022
Celkový čas: 51:02
Vydavatel: Dog Triumph
Máte už dost špatných zpráv? A máte rádi Röyksopp? Pak vám tihle dva Norové letos v únoru museli udělat dvojnásobnou radost, když oznámili radostnou novinu, že se vracejí s projektem, jehož součástí bude i studiovka. Konec se tedy nekoná a místo něj je tu dílo pojmenované "Profound Mysteries". A my nyní tato hluboká tajemství můžeme odkrývat.

Tajemství první - koncept. Ono v perexu použité vyprázdněné klišé v případě téhle nahrávky skutečně platí. "Profound Mysteries" je totiž audiovizuálním projektem, který zahrnuje deset songů, deset surreálných vizualizérů od australského umělce Jonathana Zawady a deset minifilmů od různých autorů a autorek, kteří dostali za úkol po svém zpracovat alespoň dvacetisekundový útržek některé ze skladeb. Poslechem a sledováním toho všeho tak můžete strávit něco přes hodinu času. A nudit se nebudete.

Tajemství druhé - videa. Jsme sice na hudebním serveru, ale v tomhle případě je potřeba se zastavit i u zmíněné vizuální stránce počinu. Svein Berge a Torbjørn Brundtland se nechali slyšet, že jejich cílem bylo předložit v tomhle ohledu dílo, jež by se hlásilo k odkazu režiséra Davida Lynche a zejména jeho snímku "Mulholland Drive". Dejte si "The Conversation" nebo třeba "I Hate My Shelf" níže a uznejte, že cíl splnili.

Tajemství třetí - hudba. Čtyři slova: Röyksopp jsou ve formě. Je velice potěšující slyšet, že po těch letech relativního klidu pánové neztratili nic ze svého umu. Desítka tracků vlastně v mnohém navazuje na onu osm let starou poslední řadovku. Některé zahraniční recenze o nahrávce hovoří jako o té nejtemnější v diskografii dua a dost možná s nimi lze souhlasit.

Nejtemnější však rozhodně neznamená prostá hitů. A jak už je u Röyksopp zvykem, ty největší pecky zdobí hostující kolegové, respektive v tomto případě kolegyně - "Breathe" s Astrid S, "If You Want Me" se Susanne Sundfør a hlavně dvojice krásek "Impossible" s Alison Goldfrapp a "This Time, This Place..." s Beki Mari patří mezi vrcholy kolekce reprezentující to nejlepší, co tato elektronická zvuková dílna dokáže nabídnout.

Tajemství čtvrté - pokračování. Repetitivní "Press «R»" nakonec, jak už dost možná víte, znamená jediné: ani tohle ještě není konec. Těšíte se? Těšte se! Bude i Jamie! Jak tohle může dopadnout? Dozvíme se na podzim.

"Profound Mysteries" (respektive první část) je prostě parádní dílo, které svým pojetím daleko přesahuje rámec běžného alba. Svein a Torbjørn si hrají se svými fanoušky, z posluchačů dělají diváky, z diváků posluchače a předkládají komplexní umělecký počin, jehož mnohovrstevnatost a vzájemné prolínání těchto vrstev bere dech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY