Holeček & Marcel Project si na "Light Up Your Fire" pootevírá dveře k autorské tvorbě a nabízí i sbírku originálních coverů

01.06.2022 18:00 - Jiří V. Matýsek | foto: David Szalay

Jan Holeček a Pavel Marcel patří ve svých oborech k výrazným tvářím domácí střední muzikantské generace. Už nějakou dobu společně vystupují jako duo, a bylo jen otázkou času, kdy se tohle hraní převtělí v cosi většího. Tím čímsi je Holeček & Marcel Project, který debutuje albem "Light Up Your Fire". Jaké je?
7/10

Holeček & Marcel Project - Light Up Your Fire

Skladby: The Beast, Light Up Your Fire, Gallows Pole, Circles, Wild World, Afterwards, Scarborough Fair, Say It Ain't So Joe, Nothing Gonna Bring Us Down
Vydáno: 8.4.2022
Celkový čas: 41 minut
Vydavatel: Supraphon
Jan Holeček coby zpěvák a hráč na hammondky působil s Lubošem Andrštem v jeho Blues Bandu i Energitu, nyní je nejvíce vidět na pódiích s Flamengo Reunion Session, které letos koncertně oslavuje pět dekád alba "Kuře v hodinkách". Pavel Marcel měl svou vlastní southernrockovou formaci Pumpa, hrál ale i s Američany Skinny Molly a nově účinkuje s Michalem Prokopem jak ve Framus Five, tak v jeho Triu.

Na desce "Light Up Your Fire" se potkávají dvě vcelku kompatibilní tendence. Je zároveň shrnutím předchozí akustické éry Holeček & Marcel Project, která byla postavená na coverech zahraničních muzikantů, a zároveň i pohledem do budoucna, neboť je zde ve čtyřech písních obsažený i nový autorský materiál. A je tu jasně znát, že vznikne-li další kolekce s původními písněmi, je na co těšit.

Otvírák "The Beast" i klipová "Light Up Your Fire" jsou odpichovými jižárnami s obrovskou energií a hutnými aranžemi. Do trochu jiných vod pak vplouvají balady "Circles" (zdobená hammondkami propletenými se slide kytarou) a závěrečná, pozvolna gradovaná "Nothing Gonna Bring Us Down". U obou silných skladeb je znát ovlivnění americkým sedmdesátkovým songwritingem, melodickým a zároveň vnitřně pravdivým.

Tyto vzory se ostatně nepochybně odrazily i při výběru pětice coverů, které se na album vešly. Pánové mohli sáhnout po hitech (to jsou tu snad pouze "Wild World" Cata Stevense a "Scarborough Fair" dvojice Simon & Garfunkel), ale to by k ničemu nevedlo. Výběr je tak spíše neočividný, introvertní a nenápadný - ale o to jsou písně jako "Say It Ain’t So, Joe" Murray Heada či "Afterwards" z reportoáru Van Der Graaf Generator působivější.

Coby zpěvák disponuje Holeček originálním hlasovým fondem, na patřičných místech ostrým až rozervaným, jinde vypravěčsky přímým, téměř rezervovaným - v každém případě ale uvěřitelným. Totéž platí i o Marcelovi: jeho hraní na elektrickou kytaru má v sobě ten správný jižanský feeling, úspornost, ale i důraznost, která se s úspěchem přenáší i do akustických čísel. Taková "Gallows Pole" je pocitově nejtvrdší skladbou na desce, i když ji zdobí kytarové kudrlinky a proplétající se harmonie.

"Light Up Your Fire" nabídne hromadu výrazného materiálu ve skvělém hudebním podání. Bohužel se trochu drolí na dvě části, covery a vlastní songy. Jako by se tu prolínala dvojice EP, jež jsou v zásadě kompatibilní a s velkým potenciálem, byť každé duchovně hozené trochu jinde. Na druhou stranu je to chytrý způsob, jak překlenout jedno období Holeček & Marcel Project do druhého a naplno si otevřít dveře plně autorské tvorbě. Jsem na ni velmi zvědavý.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY