Mirai si podmanili rádiový éter s dalším hitem, albovým žebříčkem zamíchali Kendrick Lamar i Harry Styles

26.05.2022 08:00 - Josef Martínek | foto: Lukáš Matoušek

Zdálo se být pouze otázkou času, kdy Mirai s písní "Vedle tebe usínám" vystoupají na vrchol české rádiové hitparády. Nakonec to trvalo třináct týdnů. V čele albového žebříčku stále neohroženě trůní Calin, do top desítky se ale vklínily dvě očekávané novinky od Kendricka Lamara a Harryho Stylese.
Mirai - Maneki Neko
© Universal Music
RÁDIA - Skupině Mirai momentálně čeští dramaturgové doslova zobají z ruky. Prakticky každý singl, který muzikanti z Frýdku-Místku vypustí, se stane hitem. Například balada "I přes to všechno" na přelomu let 2020 a 2021 kralovala žebříčku bez přestávky několik měsíců, do top desítky se dostaly i songy vydané v posledním roce - "Volám" či vzpomínkový "Lítej (Davidovi)". Aktuální reprezentant desky "Maneki Neko", kterým je roztančená píseň "Vedle tebe usínám", si po minulých bramborách nyní zapisuje své první vítězství.

Dalšího zlepšení se dočkal James Young, jehož skladbu "Infinity" jsme minule přivítali v elitní desítce. Nyní třicetiletého amerického písničkáře asi těžko před pěti lety v době vydání songu napadlo, že s ním v evropských hitparádách nadělá v roce 2022 takovou paseku. Už uzmul první místo v Rumunsku, druhé v Rusku a top ten umístění přidal v řadě dalších států, včetně Polska, Finska, Švýcarska, Ukrajiny nebo Slovenska. U nás stoupá ze sedmičky těsně pod vrchol, na dvojku.

Bronzová medaile patří minulým zlatým, tedy producentské partě ve složení Gabry Ponte, Lum!x a Prezioso, která s hitovkou "Thunder" setrvává na stupních vítězů poosmé za sebou. V top pětce nechybí ani Imagine Dragons s "Bones" a Elton John a Dua Lipa zásluhou "Cold Heart" v remixu od PNAU.

S novinkami se tentokrát roztrhl pytel, ve stomístném pořadí jich napočítáme rovnou osm. Nejvýše to dotáhla popová hvězdička posledních let Ava Max, která s "Maybe You're The Problem" začíná jako jednatřicátá. Na padesáté řádce následují The Chainsmokers s "High", pětapadesátku zapisuje Khalid díky "Skyline". Pěkně za sebou, na šedesáté druhé a šedesáté třetí pozici, se seřadili MK, Paul Woolford a Majid Jordan s "Teardrops" a Tom Walker s kouskem "Serotonin".

Hned za sedmašedesátými Becky Hill a Galantis s "Run" čeká jediná česká novinka, kterou obstaral David Stypka. Písnička "O lítání" pochází z jeho posmrtně vydané desky "Dýchej", která autorovi a kapele Bandjeez nedávno vynesla tři Anděly. Poslední čerstvou hudbu má na svědomí v Česku zbožňovaná LP, která se u nás letos zastaví hned dvakrát - nejprve v létě na Colours Of Ostrava a poté v září na samostatném koncertě v Praze. Její song "Angels" startuje jako devadesátý osmý.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Mirai - Vedle tebe usínám
  2. James Young - Infinity
  3. Gabry Ponte, Lum!x & Prezioso - Thunder
  4. Imagine Dragons - Bones
  5. Elton John feat. Dua Lipa - Cold Heart (PNAU remix)
  6. Miro Žbirka feat. David Žbirka - Nejsi sám
  7. Chinaski - Dvě srdce vejpůl
  8. Ed Sheeran - Bad Habits
  9. Tate McRae - She's All I Wanna Be
  10. Jelen - Někde kolem


Calin - POPSTAR
© Mike Roft Records
ALBA - V albovém žebříčku se v posledních měsících a letech vzhledem k jednoznačné dominanci rapu málokdy děje něco překvapivého. Před dvěma týdny narušili nadvládu jediného žánru němečtí Rammstein s novinkou "Zeit" (koupíte ji i v našem shopu), která následně klesla na trojku. Ani po dvou megalomanských koncertech v pražských Letňanech se už Lindemann & spol. na jedničku nedokázali vrátit, aktuálně si zabrali stříbrný stupínek. Těšit je může alespoň skutečnost, že předešlá studiovka "Rammstein" z roku 2019 si znatelně polepšila a po sto devíti kolech v žebříčku jí nyní patří desátá příčka.

Jedničku má znovu v držení brněnský Calin, který vítězí podeváté z posledních deseti týdnů. Stále více se potvrzuje, že název jeho druhé studiovky "POPSTAR", kterou koupíte i v našem shopu, byl svým způsobem prorocký - vždyť s debutem "Svědomí" tento rapper a zpěvák v roce 2020 nevyhrál ani jedinkrát. Paralelnímu žebříčku digitálních singlů navíc se stejnou suverenitou vládne jeho track "Hannah Montana".

Co by to bylo za stupně vítězů, kdyby se na nich neobjevil Viktor Sheen. Osmadvacetiletý rapper, jenž má v top ten stále trojnásobné zastoupení, bere s "Příběhy a sny" tentokrát bronz. Na čtyřku se podíval Kendrick Lamar, který se s novinkou "Mr. Morale & The Big Steppers" těší výborným recenzím - jako už obvykle. České fanoušky navíc před pár dny příjemně překvapila zpráva, že oceňovaný umělec vystoupí v říjnu v pražské O2 areně.

Do české metrople se chystá také Harry Styles, jehož příjezd opakovaně odložila pandemie. Britský zpěvák měl na "Love On Tour" původně představit svou druhou řadovku "Fine Line", mezitím však vyšla i jeho třetí sólovka "Harry's House" (máme ji i v shopu musicserveru), která u nás startuje jako osmá nejžádanější. Písně z obou těchto nahrávek uslyší čeští fanoušci v O2 areně 15. července.

Zbývající dvě novinky vypátráme až ve spodních patrech hitparády. Janek Ledecký obsadil s projektem "Symphonic", nahraným mimo jiné k jeho letošním šedesátinám, osmdesátou devátou příčku. Číslo devadesát osm si nárokují Pavel Haas Quartet, Boris Giltburg a Pavel Nikl s titulem "Brahms: Kvintety op. 34 & 111".

Top 10 - alba:
  1. Calin - POPSTAR
  2. Rammstein - Zeit
  3. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  4. N Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers
  5. Yzomandias - J.EDEN E-GEN
  6. Viktor Sheen - Černobílej svět
  7. Viktor Sheen - Barvy
  8. N Harry Styles - Harry's House
  9. Olivia Rodrigo - Sour
  10. Rammstein - Rammstein

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 20. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY