Zemřel Vangelis

19.05.2022 20:17 - Tomáš Rozkovec | foto: archiv Vangelise

Ve věku 79 let zemřel dnes, ve čtvrtek 19. května, známý řecký hudební skladatel a hráč na klávesové nástroje Vangelis, vlastním jménem Evangelos Odysseas Papathanassiou. Patřil k průkopníkům elektronického popu, jeho tvorba ale zasahovala do více hudebních stylů. Odešel v nemocnici ve Francii, kde byl již nějakou dobu hospitalizován. Detaily v tuto chvíli nejsou známé.

Jako mladý muzikant přestoupil z řecké kapely The Forminx do uskupení Aphrodite's Child, které již v Paříži dal do kupy se svými krajany Demisem Roussosem a Loukasem Siderasem. Natočili spolu psychedelické album s příznačným názvem "666". Skupina však neměla dlouhého trvání, a byť se Vangelis další spolupráci s Roussosem nebránil, nakonec se vydal jiným směrem.

Navázal úzkou spolupráci se zpěvákem britských progresivců Yes Jonem Andersonem. Společně tvořili pod názvem Jon & Vangelis, nabídky k napsání filmové hudby však tohoto Řeka lákaly více a více.

V Londýně tak založil vlastní nahrávací studio nazvané Nemo. Roku 1975 zde natočil své první známé album "Heaven and Hell". Posléze po sedmi letech získala Vangelisova hudba k filmu, překládaného do češtiny jako "Ohnivé vozy", Oscara.

Ve spolupráci s režisérem Ridleym Scottem složil v témže roce (1982) hudbu ke slavnému sci-fi snímku "Blade Runner". Na úspěšnou spolupráci s tímto režisérem navázal o deset let později, kdy vytvořil doprovod k filmu "1492: Dobytí ráje", pravděpodobně své nejslavnější soundtrackové dílo.

Následně vydal hudební kolekci věnovanou malíři řeckého původu El Grecovi, téhož roku pak vychází album "Voices", jehož titulní skladba zaznamenává komerční úspěch. V roce 2001 vyšla sbírka jeho doprovodné hudby k vesmírným misím americké NASA nazvaná "Mythodea". Zároveň se tehdy k divákům dostalo i DVD z athénského vystoupení.

Vangelis vydal nepřeberné množství ambientně zaměřených nahrávek a jako instrumentalista v nich svojí hudbou nejen otvíral dveře do jiných světů, ale vždy dokázal vytvořit krásnou, konejšivou, někdy znepokojující, ale vždy přemýšlivou atmosféru. Výčet jeho díla je fascinující. Odešel autor skutečných hudebních obrazů.

Stačí zavřít oči a je tu stále s námi.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY