"A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead

19.05.2022 08:00 - Jakub Malar | foto: Charmenko

Thom Yorke a Jonny Greenwood vydali mimo svou domovskou kapelu ohromné ​​množství ceněné hudby, ale stín slavných Radiohead dosud nepřekročili. Pak přišla pandemie a trocha volného času, který pánové využili k založení nové skupiny The Smile a natočení debutu. Ten je nádherný a již teď patří k nahrávkám roku.
9/10

The Smile - A Light For Attracting Attention

Skladby: The Same, The Opposite, You Will Never Work in Television Again, Pana-vision, The Smoke, Speech Bubbles, Thin Thing, Open the Floodgates, Free in the Knowledge, A Hairdryer, Waving a White Flag, We Don't Know What Tomorrow Brings, Skrting on the Surface
Vydáno: 13.5.2022
Celkový čas: 53:18
Vydavatel: XL Recordings
Ještě nějaký čas budou vycházet alba, která byla natočena během pandemie, a už nyní je jasné, že některé muzikanty to inspirovalo k opravdu pozoruhodné tvorbě. Jedno z těch výraznějších děl vychází právě nyní a má ho na svědomí nově vzniklá formace The Smile, v níž se sešli Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s Tomem Skinnerem z jazzového bandu Sons Of Kemet. A shodou náhod nahráli desku, která nejen že je co do kvality tím nejlepším, co hudebníci vydali mimo své domovské kapely, ale kterou klidně můžeme považovat za jeden z jejich nejlepších počinů vůbec. Pro fanoušky Radiohead je to báječná zpráva, i když se pravděpodobně budou obávat toho, jaký to bude mít vliv na budoucnost skupiny.

Záleží na tom? Vlastně ani moc ne. "A Light for Attracting Attention" je totiž dobře postavené album, které chytře navazuje na předchozí tvorbu. Všichni účinkující na něm dále rozvíjejí své dosavadní zkušenosti a ukazují, že se stále mají kam posouvat. Už poslední řadovka od Radiohead "A Moon Shaped Pool" ukázala, že pánové i bez klasické písňové formy dokážou složit poutavé kompozice. A debut jejich skupiny The Smile jich je plný.

Z celé kolekce je cítit čistá muzikantská radost a je na ní poznat, že vznikala v pohodové atmosféře. Jonny Greenwod měl velkou touhu udělat něco nového s Thomem Yorkem, a i když by většina materiálu mohla vyjít pod hlavičkou jejich domovského bandu, není na škodu, že spolu zkusili ozvláštnit svůj kreativní proces a udělat něco nového. Navíc díky rytmice Toma Skinnera, za kterou by se nestyděl ani samotný Tony Allen, se sound zčásti posouvá k afrobeatu, ale taky třeba k postpunku, math rocku, případně progresivnímu rocku. Asi největší změnou je odklon od elektroniky zpátky k živému zvuku.

Zatímco ve studiu možná byla pohoda, veškeré problémy světa úplně nezmizely. A Thom Yorke si je toho vědom. Se šílenostmi dnešní doby se stále vypořádává po svém. A po dlouhé době zní opět nasraně. Již první singl "You Will Never Work in Television Again", který se objevil zkraje roku, je regulérně rocková věc - to jsme u Radiohead hodně dlouho neslyšeli. A pokud se vám stýská po kapele z období "The Bends", tak se vám pravděpodobně bude líbit i "We Don’t Know What Tomorrow Brings" - tady dokonce trochu připomenou i rané The Cure.

K těm nejlepším kouskům patří rozhodně "The Smoke". Rytmika ve stylu Fely Kutiho se spojuje s basovým groovem v podání Jonnyho a naléhavým Thomem, který se v textu zapaluje v reakci na problémy spojené se zhoršujícím se životním prostředím - zároveň protestuje, ale také přírodě vyjadřuje svou empatii. V základě minimalistická skladba je díky komplexním rytmům a jemným Jonnyho aranžím neuvěřitelně atmosférická. Právě díky zkušenostem, které si Jonny odnesl z práce na soundtracích k filmům Paula Thomase Andersona, má deska místy až filmový nádech - koneckonců skladba "Pana-Vision" doprovodila závěrečnou scénu poslední série seriálu "Peaky Blinders".

Ještě je nutné doplnit, že ve studiu pány doprovodil dvorní zvukař Nigel Godrich, který je už léta zárukou kvality a zrovna v jeho případě platí ono slavné: "Když to funguje, proč to měnit?" Na druhou stranu hudebníci zrají jako víno. A tak je po poslechu "A Light For Attracting Attention" vlastně jedno, jestli je to jen krátká odbočka, nebo začátek něčeho nového.

P. S.: O tom, jak to jde pánům naživo, se bude moci přesvědčit i české publikum už 19. května ve Foru Karlín. Určitě to bude zážitek!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY