V Česku vzrostl zájem o streaming i o fyzické nosiče. Nejvíce se loni prodávalo album Vladimíra Mišíka

25.04.2022 14:21 - Josef Martínek | foto: Animal Music / Zuzana Bönish

Přestože si hudebníci stále občas postesknou nad tím, že cédéčka se už moc neprodávají, výsledky českého hudebního trhu v roce 2021 jim dávají důvod k mírnému optimismu. Stejně jako v minulých letech totiž celkové příjmy tohoto průmyslu vzrostly, a to rovnou o 19,5 %.

Údaje, které čerstvě zveřejnila tuzemská pobočka IFPI, potvrzují trend doby: lidé dnes hudbu nejvíce konzumují přes streamovací služby, jako jsou Spotify, Deezer či Apple Music. Příjmy z digitálního sektoru se v minulém roce zvýšily dokonce o 37 % a poměr převažujícího digitálu oproti fyzickým nosičům je v procentech už 79 : 21. Přírůstek platících uživatelů streamovacích platforem činí za rok 2021 celkem 350 tisíc předplatitelů.

Překvapit však může skutečnost, že růst zaznamenal i segment fyzických nosičů - a to o nezanedbatelných 12 %. Velký podíl na tom mají stále populárnější vinyly, jejichž prodej meziročně vzrostl o 35 %. Celkově ale pořád vedou CD nosiče, které se na objemu příjmů z tohoto sektoru podílí z pětapadesáti procent. Radost z růstu prodeje můžeme mít i my, protože jsme čerstvě spustili náš shop, v němž si můžete koupit kromě CD a LP i oblečení a další merchandising, a podpořit tak nejen svého oblíbeného interpreta, ale i musicserver.

Postavení nejúspěšnějšího vydavatelství u nás uhájila tuzemská pobočka Universal Music, za ní následují Warner Music a Sony Music. Největším ryze českým vydavatelem zůstává tradičně Supraphon.

Co se týče nejprodávanějších titulů, nejvíce na dračku šla loni oceňovaná nahrávka "Noční obraz" Vladimíra Mišíka. Následuje švédská legenda ABBA, jejíž comeback s albem "Voyage" patřil k hudebním událostem roku. První studiovka skupiny po čtyřiceti letech byla celkově třetí nejžádanější, ještě o stupínek výše to dotáhl sběratelský box set "The Albums". Na předních pozicích nechybí ani hvězdy rapu, jako jsou Yzomandias či Viktor Sheen, nebo výběrovka Karla Gotta. Kompletní přehled deseti nejprodávanějších desek najdete níže.

1. Vladimír Mišík - Noční obraz
2. ABBA - The Albums
3. ABBA - Voyage
4. Yzomandias - Prozyum
5. Viktor Sheen - Barvy
6. Iron Maiden - Senjutsu
7. Karel Gott - 80/80 / Největší hity 1964-2019
8. Kryštof - Halywůd
9. Dua Lipa - Future Nostalgia
10. Pokáč - Antarktida



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY