Nejenom comebacková pohoda Fleetwood Mac

20.06.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Fleetwood Mac jsou již hudební legendou, jejich comeback se jmenuje "Say You Will" a přináší typické písně pro tuto formaci, která je právě na americkém turné. Fleetwood Mac jsou stále ve formě a jejich novinka je pohodová, více již v naší recenzi.
7/10

Fleetwood Mac - Say You Will

Skladby: What's The World Coming To, Murrow Turning Over In His Garve, Illume, Thrown Down, Miranda, Red Rover, Say You Will, Peacekeeper, Come, Smile At You, Running Through The Garden, Silver Girl, Steal Your Heart Away, Bleed To Love Her, Everybody Finds Out, Destiny Rules, Say Goodbye, Goodbye Baby
Celkový čas: 76:06
V sedmdesátých letech vznikla skupina Peter Green's Fleetwood Mac, jejíž zakladatel Peter Green se dal dohromady s Lindsey Buckinghamem a Stevie Nicks. Jejich hudba by se dala strčit do škatulky blues. Zásadní změny přišly v roce 1972. Skupinu posílil Bob Welsh, John McVie a Christine McVie, jejich zvuk se začal více přibližovat k popu. Lindsey a Stevie jsou hlavními tvůrčími osobnostmi Fleetwood Mac dodnes. Silné popové melodie přineslo album "Tango In The Night" z roku 1987, určitě si vybavíte hity "Big Love" a "Little Lies". Skupina postupně procházela několika personálními změnami. Mezi poslední počiny v diskografii je možné najít studiové album "Time" (1995) a živou nahrávku "The Dance" (1997), na kterém hledejte unplugged vystoupení pro MTV. Pak následovala dlouhá pauza, po níž ve složení Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, John McVie a Mick Fleetwood vznikla novinka "Say You Will".

Pohodové písně jako "Say You Will" nebo "Peacekeeper" jsou taháky na hity, Fletwood Mac mají recept na příjemnou muziku. Nahrávání okořenila svým hostováním Sheryl Crow, která si už vystřihla spolupráci se Stevie Nicks, ať už mluvíme o jejím posledním albu "Trouble In Shangri-La" nebo vzájemném hostování na koncertech. Album je napěchované pomalejšími kousky, zpěvnými songy, ale i pěkně vygradovanými peckami, jakou je bezesporu "Come". Směs mnoha folkových preludií a melancholických melodií, v tomto směru je zajímavým kouskem "Silver Girl" nebo závěrečná "Goodbye Baby". Kytarový pop jak z učebnice se dobře poslouchá, v tomto směru Fleetwood Mac nezklamali.

Kytarový um Lindsey Buckinghama má stále stejnou energii a ve spojení se zajímavým a krásným hlasem Stevie Nicks to jsou ingredience, které daly základ pro "Say You Will". Možným problémem je až nadměrně velká nálož nového materiálu, plně si vychutnat celé album trvající skoro osmdesát minut je náročné. Chvilkami se Fleetwood Mac neubránili hluchým místům, i když fanouškové jsou určitě potěšeni. Pro labužníky vyšla i edice jako DVD-Audio, na kterém naleznete zvuk přepracovaný do surroundového formátu, což by nemusela být špatná pastva pro sluchová ustrojí.

Fleetwood Mac a jejich comeback "Say You Will" přináší napěchované album, které každým poslechem zraje jako whisky a stává se tak lahodnějším. Je to zajímavě náladová deska, která potřebuje svůj moment, ve kterém vás maximálně uchvátí a povznese. Fleetwood Mac je zaručená značka kvality i po tolika letech a "Say You Will" je povedeným počinem do rozsáhlé diskografie této skupiny.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY