Džus z mnoha ingrediencí

18.06.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Bývalí členové zaniknuvších Plexis - Dušan Lébl a Martin Švec - znovu rozjeli projekt Apple Juice, se kterým vydali nedávno debutovou desku. Bezejmenné CD je nasyceno chytrým punk-rockem, který je svým způsobem velkým příslibem do budoucna. Více v naší recenzi.
7/10

Apple Juice - Apple Juice

Skladby: Návštěva, Krása, Jablko, Že, Čárama, Hlavolam, Pardon, Olda, Strach, Dobrej den, Sója, Nudle, Tři chytráci
Celkový čas: 38:39
Když skončila legendární punková kapela Plexis, její část neváhala a vrhla všechno úsilí do obnoveného projektu Apple Juice. Ten je v současnosti tvořen zpěvákem a kytaristou Dušanem Léblem (ex-Plexis), bubeníkem Martinem Švecem (ex-Plexis) a na basu úřaduje Josef "Pepan" Říha. Po poslechu bezejmenného alba, které skupina nedávno vydala, fanoušek sezná, že členové sice zůstali punkovými souvěrci, ovšem jejich pojetí žánru má daleko k dogmatičnosti. Apple Juice se nesoustředí na zběsilou rytmiku a odsekávané refrény, spíš balancují na hraně mezi tzv. neopunkem a kytarovým popem.

Těžko říct, jestli by bylo pro formaci urážlivé přiznat si, že hitový potenciál některých písní překračuje běžnou komerční produkci, jíž lze slyšet v rádiích. Asi nebylo, že? Obvyklou éterovou vatu převyšují Apple Juice především nadprůměrnými profesionálními výkony, v nichž se promítá solidní zkušenost hudebníků, a které nejsou zdaleka běžné (hlavně mezi punkery). Je pouze škoda pro českého posluchače, že písně "Jablko" nebo "Hlavolam" neproplují do rozhlasu... Celkově pochopitelně deska nesplňuje předpoklad nevinného alba pro náctileté, na to jsou Apple Juice příliš "drsnými" rockery (viz. skladby "Návštěva" či "Olda"), nic to ovšem nemění na široké přístupnosti desky.

Kdyby se Apple Juice dostalo pozornosti nějakého vydavatelského domu, mohli by do nahrávání alba jistě investovat více peněz, což by se projevilo na kvalitnějším zvuku, který je na (velkém) debutu poněkud zastřený a nevýrazný. Navíc ne všechny písničky disponují opravdovým nápadem, jímž může být zajímavá melodie, neobvyklá práce s gradací a tempem či instrumentální hrátky. To jsou nešvary alba, které je ze dvou třetin naplněno nadprůměrnou porcí svérázného punk-rock-popu. Ten zbytek pořád stojí za poslech, nadšené závratě z něj ovšem nezískáte. Přesto je eponymní deska Apple Juice příjemným překvapením, stojícím kvůli veselosti a chytlavosti vysoko nad tradičně zatuchlým hudebním stereotypem.

CD k recenzi poskytla skupina Apple Juice.
Album: Apple Juice - Apple Juice
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 38:39
Skladby: Návštěva, Krása, Jablko, Že, Čárama, Hlavolam, Pardon, Olda, Strach, Dobrej den, Sója, Nudle, Tři chytráci


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY