Spotify úplně opouští Rusko

26.03.2022 15:36 - Honza Balušek | foto: Daniel Kloe

Streamovací platforma Spotify se zařadila po bok spousty západních společností, které se rozhodly zcela ukončit své působení na ruském trhu. Zatímco většina firem však odešla či odchází na základě sankcí či proto, aby oslabila ruskou ekonomiku a vyjádřila svůj nesouhlas s invazí na Ukrajinu, u krále streamingu jde o jiné důvody.

Spotify původně pouze zavřelo svou moskevskou pobočku. Poté, vzhledem k bankovním sankcím, které mnoha ruským občanům zablokovaly možnost platit účet, jejich profily z verze Premium firma převedla na Free model předplatného. Aktuálně by však její působení v zemi mohlo ohrožovat její zaměstnance a uživatele. Ti by totiž kvůli nově přijatému zákonu, který názory rozdílné od oficiální propagandy bude moci trestat až patnáctiletým vězením, byli vystaveni zbytečně velkému nebezpečí.

"Spotify nadále věří, že je kriticky důležité snažit se udržet naši službu v Rusku v provozu, abychom mohli poskytovat důvěryhodné, nezávislé zprávy a informace z regionu," uvedla společnost v prohlášení. "Nedávno přijatá legislativa dále omezující přístup k informacím, eliminující svobodu projevu a kriminalizující určitý typ zpráv bohužel ohrožuje bezpečnost zaměstnanců Spotify, a možná dokonce i našich posluchačů," doplnila.

Jak uživatelé určitě vědí, náplní služby už dávno není jen hudba, ale také spousty podcastů, z nichž některé by mohly ruské vládě být trnem v oku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY