Analogrunner v songu "Autism Hymn" připomíná zákeřnost nepříjemné nemoci

28.03.2022 16:51 - Dan Hájek | foto: Kata Sedlak

Zatím posledním minialbem v diskografii Analogrunnera se stala "Kolorika", jež vyšla před třemi roky. On sám se po singlu "Haze Of Sirens" stáhl do ústraní, kde v poklidu začal střádat nápady na nový materiál. Ten je nyní hotov a pod názvem "Echo Cube" vyjde ještě letos na jaře. Kolekci uvádí track "Autism Hymn".

"Každoročně stoupá počet diagnostikovaných autistů, samotné stoupající číslo je začátek a konec projevené podpory společnosti. Skladba má ambici přenést jakýsi vhled do autistického spektra, který má podle posledních výzkumů v sobě v nějaké míře každý člověk. Je myšlená taktéž jako apel na vystoupení ze své komfortní zóny a respektování rozmanitosti svého okolí," přibližuje leitmotiv skladby Matúš Bluem, jak zní muzikantovo civilní jméno. Výtěžek z prodeje digitálního singlu poputuje na podporu komunity autistů.

Kompozice "Autism Hymn" je postavena na středním tempu a doplňuje ji několik repetitivních melodických struktur. Ty na se na první poslech tváří, jako by k sobě úplně nepatřily, když se však zaposloucháte detailněji, vše do sebe perfektně zapadne. Vzniká tak určitá symbióza, jež dotváří jakousi vazbu k onemocnění, které se projevuje i tím, že člověk ztrácí schopnost navázat užší sociální vazby.

Jak již bylo řečeno, čerstvý singl je předzvěstí alba "Echo Cube". To by mělo vyjít v pátek 22. dubna na slovenské značce Deadred. Analogrunner většinu materiálu natočil v Underhill Studiu v Piešťanech, o finální mastering se postaral Tomáš Karásek v pražském Gargle & Expel Studiu. Autorem vizuálů je Allan Kudrna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY