Jamaron nahráli svou nejtvrdší desku "Generace"

15.04.2022 09:00 - Ondřej Hricko | foto: Jan Nožička

Obě předchozí alba pražské (téměř) sourozenecké kapely Jamaron, "Nahá" a "Doma", byly zdařilým pop-rockem s určitým příslibem do budoucna. Nyní skupina přichází s třetím počinem "Generace", na němž přidala na rockových kytarách a do popředí vysunula zpěvačku Marii Dostálovou.
7/10

Jamaron - Generace

Skladby: Vzducholoď, Možná, Generace, Betelgeuse, Kamikaze, Jedenáct, 30 vteřin ticha, Malý Berlín, O lžích a lidech
Vydáno: 17.03.2022
Celkový čas: 32:26
Vydavatel: kapela
Skupinu Jamaron tvoří sourozenci Jakub, Ondřej (kytary) a Marie (vokál) Dostálovi. Ty ještě doplňují Václav Hejda (bicí) a Filip Karlík (baskytara). Za sebou mají povedený debut "Nahá" z roku 2016 a tři roky starou desku "Doma". Obě alba nabídly sympatický mix popu a rocku s přesahy do punku i ska.

Novinka "Generace", kterou si můžete koupit na shopu musicserveru, je ale žánrově soudržnější a oproti předchůdcům rockovější. Stále více se do popředí dere zpěvačka Marie, kterou zdobí výrazný a posluchačsky příjemný vokál. Oproti dřívějším nahrávkám tak má na novince téměř výhradní pěveckou roli.

A to je dobře. Právě její projev je nyní nejsilnější zbraní kapely, což se ukazuje zejména v nejlépe napsané písni desky "Betelgeuse", která baví svou zasněností i gradujícím refrénem. Právě zde se její vokální um ukáže v celé kráse.

Sympaticky vyznívá i vztahový "Malý Berlín" s dalším skvěle vypointovaným refrénem. Závěr obstarává opět hlasově skvělá Marie, která v baladě "O lžích a lidech" ukazuje, že jinak dobře šlapající Jamaron přece jen trochu převyšuje.

Krok směrem k rockovějšímu zvuku je zřejmě tím správným a kapela si stále drží nadprůměrnou autorskou linii. Na druhou stranu se třetím albem většinou láme chleba a je otázkou, jestli má tenhle kvintet potenciál posunout hranice své tvorby ještě někam výše.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY