"Skrting On The Surface" od The Smile je temným žalozpěvem

18.03.2022 14:01 - Dan Hájek | foto: XL Recordings

Trio The Smile představilo další indicii, jak by mohl znít jeho plánovaný dlouhohrající debut. Šestiminutovou baladu "Skrting On The Surface" ovšem posluchači již svým způsobem znají. Jedná se totiž o doposud oficiálně nevydaný track pocházející z doby natáčení alba "In Rainbows", který však většina spíše očekávala pravě na případné desáté řadovce Radiohead.

"Skrting On The Surface" je pomalejší skladbou. Její základ tvoří klouzavá kytarová hra Jonnyho Greenwooda, Tom Skinner se se svou velmi úspornou rytmikou přidává až mnohem později. Nemalou roli zde taktéž hraje sólo pro dechy - primárně linka pro lesní roh je až dojemná. Produkčně vše zastřešil dnes již nepostradatelný Nigel Godrich. Jonnymu se podařilo do skvostné aranže vecpat nemálo pocitů, jež korespondují s textem.

Minimalistické, černobílé video režíroval Mark Jenkin. Natáčelo se v jedné z přístupných šachet cínového dolu Rosevale Mine v anglickém Cornwallu. V hlavní roli vystupuje opuštěný Thom Yorke, jenž po šachtě posouvá naplněný vozík a pozoruje okolní svět. Mark si velmi decentně pohrává s efekty, nasvícením jednotlivých scén a dějovou zápletku nikterak nedramatizuje, nechává jí zcela volný průběh. Vizuál tak jen umocňuje dojemnost skladby a úzkost z těchto prostor.

Připomeňme, že The Smile brzy vyrazí na koncertní štaci, její pražská zastávka má termín 19. května ve Foru Karlín. Nedávný set v londýnském prostoru Magazine naznačil, co od nich můžeme očekávat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY