shop.musicserver.cz
The Smile, Magazine London, Londýn, Velká Británie, 29.1.2022

The Smile během své streamované koncertní premiéry odhalili všechny karty

Vydáno: 31.01.2022 14:31 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: XL Recordings

Na poslední lednový víkend si The Smile, za kterými stojí nejenom Thom Yorke z Radiohead, připravili přenos, během nějž představili svou chystanou prvotinu. Přes sedmdesát minut přineslo nejenom nový materiál, ale i zjištění, že tato bokovka místy zní nejvíce jako Yorkova domovská skupina, i když přece jen jinak.

Live: The Smile

místo: Magazine London, Londýn, Velká Británie
datum: 29. ledna 2022
setlist: Intro, Pana-vision, The Smoke, Speech Bubbles, Thin Thing, Open The Floodgates, Free In The Knowledge, A Hairdryer, Waving A White Flag, We Don't Know What Tomorrow Brings, Skrting On The Surface, The Same, The Opposite, You Will Never Work In Television Again, Just Eyes And Mouth

The Smile se poprvé představili živě na loňském ročníku festivalu Glastobury. Tehdy však odehráli v podstatě ne zcela plnohodnotný koncertní set. Hudební fanoušci už vědí, že za tímto projektem stojí část Radiohead - Thom Yorke a kytarista a klávesista Jonny Greenwood, které doplnil bubeník Tom Skinner (Sons Of Kemet), ve studiu navíc nechybí nepostradatelný Nigel Godrich.

Poslední víkend prvního měsíce roku 2022 pak patřil koncertu v londýnském sále Magazine. Na pódiu umístěném uprostřed hlediště vystoupilo toto trio poprvé se svým kompletním programem, v rámci kterého si kromě již známých tracků odbyly premiéru další nové kompozice a pár předělávek.

Došlo pak i na Thomovu sólovku "Open The Floodgates" nebo "Skirting On The Surface" domovských Radiohead. Pokud jste si počkali i na stream pro Ameriku a Asii (tedy druhý a třetí běh) mohli jste navíc slyšet i "It's Different For Girls" z repertoáru Joea Jacksona coby bonusový přídavek.

Úvod pro Evropu tedy nabídl jednu velkou hudební laskominu a poodhalil, jak by vlastně mohla znít celá nahrávka (dá se předpokládat, že vyjde ještě letos). V plné míře se potvrdilo, že se dočkáme syrovějších hudebních rovin, čerpajících z odkazu post-punku, nervní jazzové rytmiky a rockového tahu na branku, plus navíc elektroniky, minimalistických synthových ploch a klavíru.

Mezi řádky probíhajícího chatu během přenosu pak panovala radost, že na jednu stranu The Smile asi nejvíce znějí jako Radiohead, ale zároveň si nechávají otevřená vrátka pro žánrový přesah a pro hudební úskoky do jiných vod.

Po krátkém ruchovém intru se rozezněla poklidně strašidelná "Pana-vision", jež by klidně našla místo na Yorkově soundtracku k snímku "Suspiria". Skvěle připravila prostor čerstvě vydanému songu "The Smoke". Hned následný kousek "Speech Bubbles" by v klidu mohl figurovat coby dovětek k desce "A Moon Shaped Pool", jeho rozechvělá nálada se dramaticky ubírala kupředu, Jonny zde kromě kláves stihl odehrát i drobná sóla pro malou harfu.

Tom naopak občas opustil svou sestavu bicích a pouštěl se do ruchů a práce s elektronickými mašinkami (taková "The Opposite" měla díky němu výrazný rovný beat). "Free In The Knowledge" a "A Hairdryer" byly vzájemně propojeny - na precizně vystavěné jazzové rytmice plula rocková psychedelie, jež místy evokovala masivní sopečné erupce. V kontrastu k nim pak byly ambientně klavírní vsuvky, již zmíněné "Open The Floodgates" a "Skirting On The Surface".

Chvíle v rychlém tempu se nesly v ryzím post-punku. "Thin Thing" byl až takový malý sprint, "We Don't Know What Tomorrow Brings" byla svižnou repeticí raných The Cure, propletenou nejrůznějšími ruchy. Finále pak obstarala známá decentní píseň "You Will Never Work in Television Again". Úplný závěr pak patřil rozverně roztančené "Just Eyes And Mouth", která kromě již slyšených ingrediencí kdesi na pozadí probublávala osmdesátkovým soulem, Thom si v ní pohrával se svým falzetem a strhl jinak posedávající publikum do víru tance.

Kruhové pódium a rozmístění několika pohybujících kamer pomohly režisérovi Paulu Dugdalovi detailněji nahlédnout do tvůrčí kooperace mezi hlavními aktéry a ukázaly, jak hladce Tom Skinner zapadl do již léta propojené dvojice Yorke & Greenwood.

The Smile naživo potvrdili, co mnozí fanoušci už tušili, zároveň si se svým materiálem prohráli natolik, že se nedá jednoznačně tvrdit, že by chystané album bylo pouhým (byť syrovějším) pokračováním Radiohead pod jiným jménem. Rozhodně však nezklamali - byla to hudební lahůdka.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Album "Wall of Eyes" od The Smile je experimentální, kosmické, ... vlastně všechno, jen ne nudné (06.02.2024 08:00)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Video: The Smile se v klipu "Friend Of A Friend" vznášejí nad pestrobarevnou malovanou krajinou (11.01.2024 08:01)
- The Smile se členy Radiohead Thomem Yorkem a Jonnym Greenwoodem představí v červnu v Praze nové album (10.01.2024 10:00)
- Video: The Smile zůstávají v černobílém videoklipu ke skladbě "Wall of Eyes" smrtelně vážní (14.11.2023 19:19)
- Audio: The Smile se podělili o plnohodnotnou studiovou verzi písně "Bending Hectic" (21.06.2023 17:16)
- The Smile chystají druhou řadovku. Přesně rok po debutu (07.05.2023 10:29)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu