Vznášející se Florence + The Machine řeší v novince "King" téma genderové rovnosti

25.02.2022 15:44 - Josef Martínek | foto: Autumn de Wilde

Čtyři roky letos uplynou od zatím poslední řadovky Florence + The Machine s názvem "High As Hope". Tu nám Florence Welch a její kolegové naživo představili na Colours Of Ostrava, konkrétně na stále ještě posledním uskutečněném ročníku 2019. Nyní nastal čas na novou hudbu - pátá studiovka zatím oficiálně ohlášena nebyla, singl "King" lze ovšem chápat jako její předzvěst.

A je to návrat v duchu předešlé tvorby Florence - nechybějí éterické vokály, závoj jistého magična i nějaký ten zvrat, v němž zpěvačka svůj hlas rozbalí naplno. V opojné orchestrální nahrávce se Flo zamýšlí nad tématem v posledních letech hojně diskutovaným - genderovou rovností. V tiskových materiálech uvádí, že teprve po třicítce si začala uvědomovat, že jako žena umělkyně musí čelit rozhodnutím, která její mužští kolegové nikdy neřešili, zejména skloubení kariéry a potenciální rodiny.

"Nejsem matka, nejsem nevěsta, jsem král," zní sebevědomě z tradičně nadpozemského videoklipu, jehož režii měla na starosti Autumn de Wilde. Florence je v něm oděna do šatu purpurové (tedy královské) barvy, vznáší se a spolu s dalšími tanečnicemi pobíhá jako divoženka. Dojde dokonce i na zlomený mužský vaz. Návrat, který fanoušky jistě nezklame.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY