shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, 1. den, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2019

První den plnoletých Colours Of Ostrava prozářily ženy

Vydáno: 18.07.2019 13:39 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Ve středu začal osmnáctý ročník multižánrového festivalu Colours Of Ostrava. Vše odpoledne odstartovala ostravská parta Buty, ale nebyla to zrovna ona, komu patřilo pódium. První den vládly ženy - divoká a fanouškům se rozdávající MØ a éterická víla Florence And The Machine.

Live: Colours Of Ostrava 2019, první den

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
vystoupili: MØ, Florence And The Machine, Buty, Nèro Scartch, Kalle, Paya May a spousta dalších
datum: 17. července 2019
Fotogalerie 1 a 2

Zahájení, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2019
© Marie Trávníčková
Další ročník multižánrového festivalu v ostravském industriálním areálu Dolní Vítkovice otevřel své brány krátce po středečním poledni. Akce se těší čím dál větší popularitě, což dokazoval fakt, že už první den se mezi starými těžebními věžemi pohybovalo množství lidí, na které jsme bývali zvyklí spíše během finále. Vypadá to tedy, že letos opět padne návštěvnický rekord, který byl vloni kolem 50 tisíc. Letošními taháky jsou především Florence And The Machine, The Cure, Rag'n'Bone Man, Tom Walker, Zaz a další. První den zazářily především první zmíněná a severská divoška MØ. Ale pěkně popořádku...

Úderem půl šesté večerní Barvy odstartoval tanečník a choreograf Yemi A.D. svojí performancí. Se svými spolutanečníky, kteří stáli na štaflích mezi diváky, si přehazoval imaginární míčky, poté do této aktivity zapojil i návštěvníky samotné. Tím tak symbolicky naznačil, že bychom měli fungovat (předávat si energii, nápady, ...) nejenom na pódiu, pod ním a mezi oběma prostory, ale i mezi sebou. Performance se žel nesetkala úplně s pochopením diváctva, navíc byla docela dlouhá. K Yemimu se pak přidala i programová ředitelka Zlata Holušová. Přivítala příchozí a společně s primátorem města a zástupci hlavních sponzorů plnoletý ročník festivalu slavnostně zahájila.

Buty, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2019
© Marie Trávníčková
Úvod vymysleli pořadatelé chytře. Ostravskou přehlídku otevřela ostravská kapela. Buty letos slaví 33 let existence. Tematicky dobrá volba, úvod to však byl bohužel trochu vlažnější, než by bylo zdrávo. Formace, jež velké slávy dosahovala především před dvaceti lety a Pastrňákovými třiceti kily, sáhla po pomalejších a méně známých skladbách. Posluchači se ale nakonec dočkali i hitovek "Nad stádem koní", "Mám jednu ruku dlouhou", "Jednou ráno" či "Demáček" a také toho, že mohli po letech spatřit na pódiu starší spolupracovníky Vomáčku či Šmída.

Poté naše kroky zamířily na jedno z nejmenších hudebních pódií - REC.stage projektu Čistý festival. Jde o buskingový prostor, kde si můžou potenciální hudební nováčci již čtvrtým rokem vyzkoušet, jaké to je zahrát si na velkých akcích. O úvod se postarala Paya May z východočeského Dvora Králové nad Labem, která vloni vydala svou debutovou desku "Namaluj". Hudebnice, která si prošla pestrou hudební minulostí (od punku přes blues až po metal), si nyní zakládá na pop-folkovém základu a stala se černým koněm naší redakce pro letošní ročník. Nerozhodil ji ani problém s technikou v úvodní skladbě "Pacienti" a předvedla příjemný set. Pár hodin nato zde vystoupila i brněnská klučicí formace Pro Tebe (dříve Alright Now). Na studiovou nahrávku teprve čeká, ale naživo jí to šlapalo.

Paya May, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2019
© Marie Trávníčková
Při studování tištěného programu jsme si všimli, že rozpis REC.stage obsahuje chybu - každý den jsou v něm uvedeny tytéž kapely. Vězte tedy, že druhý den se můžete těšit na Electric Lady a The Atavists, držitele dvou sošek Cen Anděl.

Ten večer se však zraky většiny návštěvníků upíraly na hlavní pódium, které patřilo k tomu nejlepšímu ze současné evropské popové scény. Vystoupila dánská umělkyně a v závěru prvního dne i očekávaná hvězda Florence And The Machine. Prvně zmiňovaná mi svojí bezprostředností připomněla loňské sety Beth Ditto či Jessie J. Živelná a živočišná umělkyně by se pro fanoušky rozdala. Od první chvíle zpívala mezi nimi, neustále se s nimi objímala, zdravila, podepisovala se a celkově s nimi komunikovala, proto se není ani čemu divit, že v závěru jejího setu došlo na stage diving. Takto má vypadat parádně odvedená práce a propojení s fanoušky. Milé překvapení prvního dne.

Oproti tomu víla Florence vsadila na zasněnost a celkovou rozplývavost v kombinaci se svým uhrančivým hlasem. Zdálo se, že více mluvila, než zpívala, a tak by mohla konkurovat již zmiňované Jessie J. K magickému zážitku z jejího vystoupení ovšem nahrával měsíc v úplňku.

MØ a Florence & The Machine očima David Böhma

se především hned ze začátku musím omluvit. Očekával jsem, že za zmínku (pokud vůbec) budou stát jen největší hity jako "Lean On" a "Final Song". Víc jsem se zmýlit nemohl! Dánská zpěvačka předvedla povedenou, živelnou show. Již úvod naznačil, že muzikantka si pojede podle vlastních pravidel. "Purple Like A Summer Rain" si zazpívala s velikánským černým kloboukem na hlavě přímo v publiku. Pomalejší, ne však nudný rozjezd za mocného dunění přešel do následující "Imaginary Friend", při níž se diváci začali vlnit do rytmu.

MØ, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Ještě aby ne. Samotná interpretka inspirovala více než dostatečně. Se svou pestrou, electropopovou hudbou byla jedno tělo. Jednu chvíli se vleže svíjela po pódiu, další zase divoce skákala do výšky. Mezi přihlížejícími proskotačila ještě několikrát, to když si třeba na pár skladeb přivlastnila maličkou stage naproti té hlavní. Z velmi chytlavého setlistu vybočovala snad jen "Turn My Heart To Stone", jejíž opravdu vysoké hlasové položení podtrhovalo její podivnost. MØ si tyto výšky ale střihla velmi dobře, a vytvořila tak asi nejpoutavější moment celého setu. Jinak si ale chtěla jen zapařit. Kdo na tuhle hru přistoupil, bavil se jistě královsky.

Florence And The Machine dodali přesně to, co se mohlo očekávat - dokonalost. Hodinu a čtvrt dlouhé vystoupení střídaly chvíle dojemné, taneční, tiché a euforické. Ano, tak moc zvládne Florence Welch uhranout. Nedílnou součástí tohoto jedinečného balíčku je samozřejmě i doprovodná kapela. V momentech, kdy bosá zpěvačka poletovala po pódiu jako pohádková víla nebo naopak na chvilku odpočívala, mohl posluchač ocenit vokalistky, které se rovněž činily. Kouzlilo se i u hudebních nástrojů, například na harfě při "Queen Of Peace". Nad hlasovými schopnostmi dvaatřicetiileté interpretky člověk nepřestával žasnout. Sama si jich je dobře vědoma, například při "Dog Days Are Over" si publikum nejprve ztišila, až pak se svými vokály dotkla hvězd.

Florence And The Machine, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2019
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Tipoval jsem, že mezi písněmi toho příliš nenamluví, Flo ale ostravské publikum, jak sama prohlásila, uchvátilo. Její povídání spojovala jedna věc: vděk. Muzikantka dobře věděla, že přední řady na její koncert čekaly už od rána, a tak se jim náležitě věnovala. Úvod "What Kind Of Man" nejprve odzpívala zapřena o fanoušky, následně je při instrumentální části dlouze ovívala svými vlasy. Tyto roztančené songy střídalo několik intimnějších, například krásně gradující "Patricia" nebo přídavková "No Choir". Na velkých obrazovkách se s děním na pódiu střídaly jednoduché projekce květin, polí či nebe v sépiových barvách.

Zmiňme také osvobozující chvilku, kdy zpěvačka požádala přihlížející, aby schovali své telefony, poslali veškeré negativní myšlenky pryč a zaskákali si. A tak se také stalo. Skladba "Shake It Out" koncert a potažmo i první den festivalu uzavřela na jedničku. Bylo to velké, chvílemi dojemné, ale především nádherné.

Českou scénu zastoupili Kalle, pro které byla Full Moon stage opravdu full a spíš by se hodili na větší prostor. Pořadatelé na to mohli být připraveni - držitele již dvou Andělů možná trochu podcenili. O největší kravál v tom dobrém slova smyslu se z českých muzikantů ten večer postaral elektronický talentovaný mág a producent Nèro Scartch, člen Mydy Rabycad, který vystoupil se svým sólovým projektem.

Paya May, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.7.2019
© Marie Trávníčková
Colours Of Ostrava jsou letos zase o něco větší. Organizátoři přidali nejrůznější vychytávky pro návštěvníky, rozšířili fashion zónu, v areálu najdete průchod s třásněmi (místo pro povinné seflie), tramvajovou kavárnu, nejrůznější světelné obrazce či další posezení a rozšířený sortiment ve food courtech. Festival se celkově řadí mezi nejčistější a nejekologičtější hudební akce, co znám. Letos například vyřadil ze svého sortimentu plastová brčka.

Druhý den Barev otevře David Stypka & Bandjeez, dále zahrají skotský písničkář Tom Walker, soulový zpěvák s velkým hlasem Rag'n'Bone Man a vše uzavřou domácí Kryštof.

NÁZORY
  • Nic moc (Honza, 18.07.2019 21:35) Reagovat

    Za mě tedy Florence nic moc. Zpívat umí ale tolik keců o ničem a ještě hlasem jako by si šlehla divnej matroš... Dost se tím koncert drobil a zkazilo to svižnější písně.
    Nejlepší koncert prvního dne byli Opal Ocean
    Těším se na The Cure, Mogwai a Shaka Ponk

  • Já tedy nevím, jen se zeptám, ty lidi na posled... (Anonym, 18.07.2019 22:14) Reagovat

    Já tedy nevím, jen se zeptám, ty lidi na poslední fotce souhlasili se zveřejněním? GDPR? Jak to řešíte?

    • Re: Já tedy nevím, jen se zeptám, ty lidi na posled... (autorka clanku, 18.07.2019 22:25) Reagovat

      Co se tyka GDPR, tak vsechny vetsi hudebni akce, to maj podchycene tim, ze u vstupu/na pokladnach/v obchodnich podminkach maji vyvesene smernice, a tim, ze si koupite listek, davate tim prakticky souhlas, ze vas muzou fotit ci natacet, jakekoliv medium, ktere dostalo akre :-)

      • Re: Já tedy nevím, jen se zeptám, ty lidi na posled... (hasič 1, 19.07.2019 15:42) Reagovat

        Co když ale na fotce jsou i lidi, co si lístky nekoupili?

        • Re: Já tedy nevím, jen se zeptám, ty lidi na posled... (Anonym, 20.07.2019 10:49) Reagovat

          a jsou snad? nejsou. není co řešit.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Taylor Swift vydá v dubnu novou desku, zazpívá na ní i Post Malone a Florence (06.02.2024 12:56)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Recenze: Banalita života je na na eponymním debutu skupiny Moře dní zachycena básnicky, jako celek však album není příliš soudržné (13.01.2024 16:00)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Na oslavě 150. vydání magazínu Full Moon zahrají Amelie Siba, Fvck_Kvlt a Kalle (14.09.2023 17:47)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: První den maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2023 14:04)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu