Blackmetalový projekt Matta Heafyho z Trivium spojil síly s Nergalem. Je z toho působivá noční můra "Akumu"

23.02.2022 20:08 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Matt Heafy už více než dvě dekády vede populární heavymetalovou/metalcorovou formaci Trivium. Posledních jedenáct let zároveň pomalu kutil podstatně temnější projekt Ibaraki. Před časem oznámil, že je konečně hotovo, a nyní už známe všechny detaily. Debutové album "Rashomon" vyjde už 6. května tohoto roku na prestižním německém labelu Nuclear Blast.

Heafy zvolil netradiční přístup a přihlásil se ke svým japonským kořenům. Nahrávka by měla být částečně v japonštině, opírá se také o tamní mytologii a kultuře této asijské země je podřízena i vizuální stránka. Významný podíl na desce má rovněž Ihsahn, tedy frontman stylotvorného symphonic-blackmetalového spolku Emperor, který Heafyho navedl na celkový koncept projektu. Výsledek ozdobil také zpěvák polských pekelníků Behemoth Nergal. Ten svým vokálem přispěl k písni "Akumu", k níž vznikl i sugestivní černobílý videoklip, který vzdává poctu performanci "Transiguration" francouzského umělce Oliviera de Sagazana.

Nergal ve tvrdém, ale přesto melodickém songu, který, pravda, nezapře vliv polské extrémně metalové stálice, zpívá anglicky a i samotný protagonista tentokrát nechal japonštinu stranou. Skladbu napsal společně s Ihsahnem a poznamenává k ní: " 'Akumu' se překládá jako noční můra - a já chci, aby si každý posluchač v téhle písni našel svou vlastní interpretaci toho, co cítí ze slov, hudby a strašidelného vizuálu hudebního videoklipu."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY