Dan Vertígo chce žít jako "Pes"

19.02.2022 10:16 - Petr Šrajer | foto: archiv Dana Vertíga

Mezi Prahou a Brnem pendlující písničkář Dan Vertígo se připomíná novým videosinglem "Pes". Jeho ústředním sloganem je sdělení, že muzikant by "chtěl žít jako pes". K tomuto svéráznému světonázoru ho přitom vede zejména fakt, že zmíněný živočich netráví zbytečný čas u šatní skříně a chodí po světě, jak ho pánbůh stvořil.

V podobném stylu "to je tak blbý, až je to dobrý" je zpracován také klip, pod kterým je jako režisér podepsaný Jarda Fikr. Vznik dílka Vertígo popisuje slovy: "Sezval jsem do studia kamarády a fanoušky a společně jsme jedno odpoledne blbnuli před zeleným plátnem." Výsledkem je tedy sbírka více či méně vkusných Shutterstock pozadí, ale i řady popkulturních referencí.

Kromě jejich dešifrování může k opakovanému zhlédnutí snímku lákat také jednoduchý, ale o to vtíravější hlavní melodický motiv, se kterým by se song neztratil ani u táboráku. Tentokrát ho dopředu nežene až punkově kapelní zvuk, jako tomu bylo v případě posledního klipu "Pokecal jsem s bezďákem", ale spíše oddechový elektronický beat.

Jestli tím Dan Vertígo předznamenává výraznější obrat v hudební prezentaci, ukážou až další singly, na kterých nyní pracuje se svou kapelou. Nástupce řadovky "#Dnvrtg" z roku 2019 ale asi jen tak nevyjde. "Celá korona anabáze výrazně omezila koncertování, předchozího alba mi ještě leží doma dvě krabice, není tady kam spěchat," vysvětluje písničkář, proč se prozatím bude soustředit hlavně na jednotlivé singly.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY