Foo Fighters zahráli koncert pro virtuální publikum

16.02.2022 18:33 - Ondřej Kocáb | foto: RCA Records

Foo Fighters mají v poslední době napilno. Loňská deska "Medicine At Midnight" získala nominaci na Grammy (a solidní 29. místo mezi nejlepšími alby roku 2021 dle naší redakce), oni sami si zablbli a jako Dee Gees nahráli poctu legendární kapele, úspěšné především během sedmdesátých a osmdesátých let. Před časem vyslali do kin horor "Studio 666" inspirovaný natáčením zmíněné aktuální řadovky. A nyní přišel čas i na nějaké to koncertování. To však nebylo zcela typické.

Vystoupení pro virtuální svět Metaverse je novým milníkem technologické doby. Nezapsalo se však mezi ta nejpovedenější, alespoň po technické stránce. Slibovaný jedinečný zážitek trval šestačtyřicet minut a fanoušky nakonec nechal zcela v chladu. Už začátek poznamenaly potíže s připojením, které - dle mnohých diváků - přetrvávaly i poté. Start vystoupení byl naplánován na pět minut po osmé večerní hodině, do aplikace Horizon Venus, jež přenos zprostředkovávala, se však dalo přihlásit až pouhých pět minut předtím. Appka následný nápor šedesáti tisíc uživatelů v jeden moment dle očekávání nezvládla, set tak sledovala necelá čtvrtina původně registrovaných.

Další nespokojené ohlasy padaly ke kamerám. Ty byly rozmístěné po celém pódiu a slibovaly 180stupňové záběry a množství speciálních světelných efektů, bohužel to jediné, co mnohdy uživatelé viděli, byla záda kameramanů.

Mluvčí multimiliardové společnosti Vivek Sharma následně většinu stížnosti svedl na bezprecedentní zájem o událost. Což je pouze chabá výmluva od někoho, kdo si může dovolit inzerci během Super Bowlu. Meta prostě dostala ideální příležitost představit revoluční platformu, avšak naprosto selhala a po všem zbyl pouze solidní záznam z prázdného studia.

A jaké tedy to vystoupení, jehož záznam v plné kvalitě formace sdílela na instagram a facebook, bylo? Vedle osvědčených hitů zaznělo i několik velmi příjemných překvapení. Rockeři ze Seattlu tuhle show pojali také jako příležitost představit i méně provařené songy. Vše odstartovala live premiéra skladby "T-Shirt" z minulého alba "Concrete And Gold", došlo i na baladickou "Walking After You" z devadesátých let.

Úplný závěr patřil písni "Home", jež uzavírá desku "Echoes, Silence, Patience & Grace" a jež v historii naživo zazněla pouze párkrát - patří navíc mezi ty vzácné momenty, kdy Grohl usedá za klávesy. Zbytek vystoupení patřil osvědčeným peckám jako "All My Life", "Best Of You" nebo "The Sky Is A Neighborhood". Foo Fighters prostě předvedli to, co umějí, bohužel u toho neměli moc diváků.

Skupina letos vyráží také na klasickou koncertní šňůru a zavítá i do Evropy. Termíny se České republice prozatím vyhýbají, nechybějí však sloty na festivalech Nova Rock v Rakousku, Flughafen v Berlíně, Rock In Rio v Lisabonu nebo sólové koncerty v Itálii, Španělsku a Anglii.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY