Písně Neila Younga mizejí ze Spotify, přidala se k němu i Joni Mitchell. Konkurenční streamovací služby si mnou ruce

30.01.2022 13:02 - Jiří V. Matýsek | foto: Reprise Records

Jen před pár dny jsme psali o tom, že Neil Young požaduje stažení své muziky ze streamovací služby Spotify. Důvodem je muzikantův nesouhlas s tím, že švédský gigant dává prostor podcasterovi Joeu Roganovi, který je jedním z předních mluvčích amerických antivaxerů.

Show The Joe Rogan Experience nicméně patří mezi nejpopulárnější podcasty vůbec, a její autor se Spotify před časem dokonce podepsal exkluzivní kontrakt na 100 milionů dolarů. Young zastává opačné názory a celý spor postavil jednoduše: "Mohou mít buď Rogana, nebo Younga. Ale ne oba dva," uvedl v otevřeném dopise.

A Spotify si vybralo: Rogana. Aby ne, i vzhledem ke zmíněnému kontraktu. Alba a skladby kanadského písničkáře tak z portálu mizejí. Young sice dosáhl svého, na druhou stranu, jakkoliv zpěvák tento způsob distribuce nemá zrovna v lásce (suše poznamenal, že ačkoliv ho na švédské platformě poslouchala spousta lidí, zvuková kvalita stála "za hov...o", a že to tedy za velkou ztrátu nepovažuje), pokud jde o internetový streaming, bylo to právě Spotify, které v této oblasti tvořilo 60 % jeho příjmů.

Události se pochopitelně chytla konkurence. Například služba Apple Music hned do světa vyslala uvítací playlist "We Love Neil" a nazvala se "Domovem Neila Younga".

Rozjely se i sociální sítě, ve čtvrtek a v pátek vládly twitterovým trendům hashtagy #cancelspotify a #spotifydeleted. Ozvali se i Youngovi příznivci, kteří svými dotazy zahltili podporu služby natolik, že musela dočasně vypnout chatbota určeného pro komunikaci se zákazníky a přijímat pouze e-maily. Přibývá i uživatelů, kteří své účty na platformě - většina se (alespoň na Twitteru) tváří, že dočasně - ruší. Očividně to pro Spotify není dobrý rok, je konec ledna a na akciových trzích se společnost propadla o 25 %.

Podpora přišla i ze strany muzikantů. David Crosby, bývalý Youngův spoluhráč, prohlásil, že je na něj "hrdý", a kanadská písničkářka Joni Mitchell zašla ještě dál: Spotify rovněž požádala o stažení svých songů. S Youngem ji totiž pojí podobná důvěra k vědě a vakcínám založená na stejné zkušenosti s očkováním proti obrně. Ve štychu nenechal Younga ani Nils Lofgren, jeho současný kolega z kapely Crazy Horse a hlavně člen E Street Band Bruce Springsteena. I ten požádal o stažení své hudby. Zatím se tak děje u posledních 27 let jeho kariéry - on sám chce jít ještě hlouběji, jenže jeho starší hudbu vlastní další labely.

Objevila se i humorná reakce na celou kauzu: zpěvák James Blunt na Twitteru vyhrožuje, že pokud Spotify nepřestane dávat prostor Joeu Roganovi, "okamžitě přidá na platformu novou hudbu". A pak jsou tu i opačné názory: Spotify za smazání Youngovy hudby aplaudoval například frontman Disturbed Dave Draiman.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY