David Bowie prodal v 21. století nejvíce vinylů, druzí skončili The Beatles, alespoň na britském trhu

23.01.2022 15:32 - Jiří V. Matýsek | foto: Warner Chappell Music

Návrat fyzických nosičů s hudbou je již neoddiskutovatelná věc. Prodeje vinylů stoupají už několik let, meziročně došlo ve Spojených státech i ke vzestupu prodejů cédéček. Nicméně vinyly válí - dokazuje to i čerstvá analýza britského trhu, kterou zveřejnil web Music Week, která shrnuje počty prodejů těchto nosičů podle umělců. A na prvním místě se umístil David Bowie.

Na čele žebříčku se umístil s 582 704 kusy (počítáno k 6. lednu 2022), na druhém místě se s 535 596 prodanými deskami umístili The Beatles. Obě hudební legendy vládly i ročnímu žebříčku prodejů z předminulého roku (Bowie 134 237, The Beatles 11  613) i roku 2021. To se na čelo dostali The Beatles (58 567), na druhé místo Taylor Swift (56 917) a Bowie se posunul na třetí místo. Dá se předpokládat, že jedním z faktorů, který se na těchto číslech projevil, je i fakt, že všichni tři interpreti trh zásobují reedicemi starších titulů či archivních nahrávek, americké zpěvačce bezesporu ke druhé příčce pomohly i nové verze jejích starých alb.

O Bowieho schopnosti lámat prodejní rekordy svědčí i úspěch aktuálně vydaného archivního alba "Toy", které se okamžitě vyhouplo do britského Top 20 a za týden se ho v Británii prodalo téměř sedm a půl tisíce kusů (vinyly, CD, download a ekvivalent prodeje na streamovacích službách).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY