Legendární živák Franka Zappy "Live At Fillmore East June 1971" vyjde k 50. výročí v rozšířené edici

18.01.2022 10:53 - Jiří V. Matýsek | foto: Alain Voloch/Gamma-Rapho

Koncertní záznam "Fillmore East June 1971" Franka Zappy a jeho kapely Mothers Of Invention patří k nejlegendárnějším položkám v jejich bohaté diskografii. Během turné, z něhož vzešla částečně konceptuální nahrávka nahlížející za oponu života hudební skupiny na cestách, se odehrálo několik klíčových momentů.

Kromě společného hraní s Johnem Lennonem a Yoko Ono právě na pódiu klubu Fillmore East a požáru kasina v Montreux, které při Zappově vystoupení podpálila nešťastně odpálená rachejtle (o incidentu zpívají Deep Purple v písni "Smoke On The Water"), to bylo hlavně neslavné finále. V londýnském Rainbow Theatre totiž fanoušek srazil Zappu z pódia a on si pádem způsobil několik zlomenin, zranění hlavy a poškození hrtanu.

Nově ohlášený box osmi CD se zaměří na čtveřici koncertů z klubu Fillmore East v New Yorku z 5. a 6. června 1971 a také dosud nikdy nezveřejněný záznam z oné osudné noci v Londýně. Set o délce téměř deseti hodin obsahuje celkem stovku skladeb, na vznik dohlíželi Zappův syn Ahmet a strážce muzikantova archivu Joe Travers. Součástí je i kompletní přídavek z Fillmore East s Lennonem a Ono. Celý komplet bude k dispozici i digitálně.

Milovníci vinylových desek rovněž nepřijdou zkrátka. Na ně se ale tentokrát nechystá jeden mamutí box, nýbrž dva menší, každý po třech LP. V prvním najdeme nově remasterovanou verzi původního alba z roku 1971 společně se dvěma deskami bonusového materiálu včetně vystoupení ex-Beatla s manželkou. Druhý set nazvaný "Rainbow Theatre" obsáhne materiál natočený na konci turné v Londýně a nově zmixovaný v roce 2021.

Všechna tři lákadla pro zapálené fanoušky Franka Zappy vyjdou 18. března 2021.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY