Rappeři zabrali v top desítce českého albového žebříčku devět míst. O nejúspěšnější novinku se postaral ďábelský Hard Rico

13.01.2022 08:00 - Josef Martínek | foto: Universal Music

Nedalo se očekávat, že by české žebříčky v lednu přetékaly novými jmény. Jejich aktuální vydání to potvrzuje - další triumfy přidávají Adele a Viktor Sheen. Zatímco v rádiovém éteru se nemění ani ostatní medailisté, v albech z povánočního úpadku prodejů těžili hlavně hojně streamovaní rappeři.
Adele - Easy On Me
© Columbia Records
RÁDIA - Ani na pátý pokus nikdo nevyzrál na hit "Easy On Me" od Adele. Britská diva mezitím připomněla svou aktuální studiovku "30" videoklipem k dalšímu singlu - tentokrát sáhla po ryze popové písni "Oh My God". Zadělala si tím v našich rádiích na příští číslo jedna? To ukážou budoucí týdny a měsíce.

Z dvojky se nikam nepohnul Ed Sheeran s "Bad Habits", na šestce navíc zpěvák svůj úspěch zvýrazňuje písničkou "Shivers". Aby měl jeden interpret dvě takto vysoko umístěné skladby najednou, to bývá i v konzervativním českém éteru rarita.

Bronzovou pozici obhájila skupina Kryštof s baladou "Do nebe se propadám", která potvrzuje postavení nehranější domácí skladby. Z tuzemských kapel boduje v top ten i pátý Jelen se songem "Ještě jednu noc", který se v pořadí drží již úctyhodných sedmatřicet týdnů.

Daří se také Mirai, na nejvyšších pozicích však nenajdeme žádnou položku z loňské nové studiovky "Maneki Neko". Lépe se totiž vede starší písničce "I přes to všechno" - ta z osmičky zapisuje svoje už šedesáté druhé kolo v žebříčku.

Štědrou nadílku novinek tentokrát určitě nečekejte - do top stovky premiérově pronikla pouze jedna skladba. Na devadesátém druhém místě se o ni zásluhou "Flower Power" postaral účastník SuperStar z roku 2020 Mikuláš Hrbáček.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Adele - Easy On Me
  2. Ed Sheeran - Bad Habits
  3. Kryštof - Do nebe se propadám
  4. Dermot Kennedy - Better Days
  5. Jelen - Ještě jednu noc
  6. Ed Sheeran - Shivers
  7. Coldplay feat. BTS - My Universe
  8. Mirai - I přes to všechno
  9. Miley Cyrus - Angels Like You
  10. Felix Jaehn & Robin Schulz feat. Georgia Ku - I Got A Feeling


Viktor Sheen - Příběhy a sny
© Warner Music
ALBA - Šestý týden v pořadí a šesté vítězství. Viktor Sheen s deskou "Příběhy a sny" znovu dokazuje, že poslouchanějšího domácího umělce bychom momentálně hledali marně. Rapperovy dvě předešlé studiovky "Černobílej svět" a "Barvy" navíc následují na čtvrtém a šestém místě, obě se do první desítky vracejí po krátkém výpadku, způsobeném předvánoční nákupní horečkou.

V lednu však zájem o fyzické nosiče přirozeně opadl, albová hitparáda se tedy vrátila do stavu, jaký jsme zvyklí vídat po většinu roku. To znamená, že zástupci rapu nemají konkurenci. Tentokrát zabrali v první desítce hned devět míst, což je dost možná historický počin.

Stříbro si může na krk pověsit Smack s nahrávkou "Chimera Pt. 3: Snake", která získala dvě místa k dobru. Na trojce odstartoval ostravský bouřlivák Hard Rico, který o své prvotině "Devil's Son" tvrdí, že "album stvořily týdny, měsíce a roky tam dole mezi krysami, drogami a vším, co je spojeno se zlem". Do první pětice se posunul i slovenský interpret Pil C s titulem "Odsudení na úspech".

Osamocenou reprezentantkou popu v top desítce zůstala Adele, také její celosvětový bestseller "30" si však významně pohoršil z dvojky na devítku. Jiné mainstreamové hvězdy ovšem potkaly ještě daleko markantnější propady - "Halywůd" od skupiny Kryštof klesl z dvanáctky na číslo třicet šest, minule bronzová ABBA přišla s "Voyage" dokonce o čtyřicet míst a vůbec nejhůře si v tomto směru vedla Ewa Farna - "Umami" se z devítky přesouvá až na osmdesátou třetí řádku.

Příděl novinek je pochopitelně i v této sekci žebříčků chudý. Vedle té na bronzové pozici najdeme v tabulce už jen jednu další - na osmdesátém místě startuje rádii již dobře prověřený britsko-norský producent Alan Walker se svou druhou řadovkou "World Of Walker".

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  2. Smack - Chimera Pt. 3: Snake
  3. N Hard Rico - Devil's Son
  4. Viktor Sheen - Černobílej svět
  5. Pil C - Odsúdení na úspech
  6. Viktor Sheen - Barvy
  7. Nik Tendo - Jsem v pohodě, sem v prdeli.
  8. Kontrafakt - KF ako Rolls
  9. Adele - 30
  10. Lil Nas X - Montero

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 1. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY