Na albové poctě bluesmanovi Johnnymu Winterovi se objeví Ringo Starr, Billy F Gibbons i Joe Bonamassa

13.01.2022 13:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

Bluesman Johnny Winter, charakteristický nejen svým albínským vzezřením, ale hlavně mistrovskou - a zatraceně rychlou - hrou na kytaru, by se letos dožil 78. let. Za svou dlouhou kariéru stačil produkovat alba slavného Muddyho Waterse, mihnul se na legendárním festivalu Woodstock, ale hlavně v osmdesátých letech sám vydal sérii desek, které si vysloužily nominaci na cenu Grammy. Nepřekvapivě je i členem Síně slávy nadace The Blues Foundation, asi největší žánrové autority tohoto druhu. Vliv tohoto muzikanta je neoddiskutovatelný a dokazují to jména, která se zúčastnila tribute pocty jménem "Brother Johnny".

Přípravu nahrávky, jež vyjde 15. dubna, si vzal na starost Johnnyho bratr Edgar. Ke spolupráci se mu podařilo přemluvit celou řádku prvoligových muzikantů. Dlouhému seznamu přispěvatelů vévodí ex-Beatle Ringo Starr, frontman ZZ Top Billy F Gibbons nebo Joe Bonamassa. Projektu se dále upsali Steve Lukather z Toto, Taylor Hawkins z Foo Fighters, bluesmani Keb' Mo', Doyle Bramhall II, Warren Haynes, Derek Trucks (ještě letos se tento muzikant poprvé zastaví v Praze se svým Tedeschi Trucks Bandem), Kenny Wayne Shepherd nebo kytarista Joe Walsh.

Prvním singlem je coververze hitu Chucka Berryho "Johnny B. Goode". V tomto případě Edgara Wintera ve studiu doprovodil Joe Walsh a David Grissom. "Až do dnešních dnů, když pomyslím na rock 'n' roll, vybaví se mi Chuck Berry a 'Johhny B. Good'. Není to jenom příběh Johnnyho, ale vlastně každého děcka, které kdy popadlo kytaru s vidinou toho, že z toho jednou bude něco velkého. Takže je jasné, že tohle na té desce být muselo," nechal se slyšet Edgar Winter.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY