Mirai připomínají výročí odchodu Davida Stypky klipem k emotivní písni "Lítej (Davidovi)"

10.01.2022 11:11 - Josef Martínek | foto: Universal Music

Přesně rok postrádá česká hudební scéna charismatického písničkáře Davida Stypku. A právě v den výročí jeho skonu, 10. ledna 2022, přišli Mirai s videoklipem k písni "Lítej (Davidovi)", kterou složili na zpěvákovu počest a která uzavírá jejich aktuální album "Maneki Neko".

Frontman se nikdy netajil blízkým přátelstvím, které ho s již zesnulým kolegou pojilo. Proto nepřekvapí, že děj snímku k emotivní, až slzy do očí vhánějící písni zasadil režisér Ondřej Kudyn do prostředí, ve kterém se oba umělci poznali. Nechybí ani mnoho z Davidových blízkých, ať už je to jeho žena Kateřina nebo někteří hudebníci.

"Má tam kapelu Bandjeez s Káťou Tichou a Jindrou Polákem z Jelenů, se kterými jel v minulosti turné. Ewu Farnou, se kterou má svůj největší hit, svou ženu, zvukaře Kubu a nás, kapelu Mirai. Myslím si, že jsme oba měli radost z našich úspěchů, protože jsme tak nějak společně z Frýdku-Místku dobývali republiku," vysvětluje Mirai Navrátil.

Výsledek působí velmi intimně a autenticky - jako by se opravdu sešla parta dobrých přátel ve své oblíbené hospůdce a u toho si zahrála, zazpívala a zavzpomínala. K tomu diváci uvidí i několik záběrů ze soukromých archivů. Snad jen škoda, že se do videa nevešlo ještě více Stypkových bližních - v tomto směru mohli být muzikanti ještě aktivnější a oslovit i další členy rodiny nebo kolegy mimo svou partu.

"Budu rád, když si lidi pustí Davidovu hudbu a přečtou si jeho básně. Myslím, že patří mezi lidi, o kterých by se ve školách měli mladí lidi učit," shrnuje Mirai. Nezbývá než si usušit oči a konstatovat, že číselné hodnocení je v tomto případě zcela zbytečné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY