Robert Křesťan & Druhá tráva se v klipu "Víš, co se říká" noří do světel i stínů

17.12.2021 15:17 - Jiří V. Matýsek | foto: Agentura David Němeček

Ačkoliv je to téměř přesně šestnáct měsíců, co Robert Křesťan a jeho Druhá tráva vydali studiové album "Díl první", až nyní vychází první regulérní videoklip (tedy nikoliv lyric videa, která už vloni vznikla k písním "Kdybys mě zabila" a "Žhář"). Volba padla na skladbu "Víš, co se říká", jednu ze tří, které na desce nejsou do češtiny přetextovanými coververzemi.

Klipu se zhostil režisér Tomáš Krejčí, který výsledek popisuje jako obrazovou báseň "o tom, jak někdy člověk dojde k vnitřnímu vyhoření, ale neměl by to vzdávat a měl by hledat cestu ven". Muzikanty ve videu mění v siluety ve stínech nebo je naopak nechává procházet světlem. Neméně podstatné jsou ale i grafiky kapelníka Druhé trávy Luboše Maliny, které jsou do obrazu přímo vkomponovány. To bylo ostatně i výslovné přání formace - a pro režiséra jedna z největších výzev. S realizací tohoto požadavku nakonec pomohl Jakub Šikula, jeden nejlepších animátorů a kompozitorů v Česku. Výsledný klip tak má specifickou atmosféru a působivé výtvarné pojetí, které se výborně doplňuje s básnickým textem Roberta Křesťana.

Deska "Díl první" vznikla pod producentským dohledem Eddieho Stevense, který spolupracoval mimo jiné s kapelou Morcheeba. Původním záměrem bylo vydat dvojalbum - jeden disk měl obsahovat převzaté skladby, druhý autorské věci. Natáčení ale přerušila epidemie koronaviru, a na světě je zatím jen polovina. Už ovšem stihla získat cenu Anděl v kategorii folk. "Díl druhý" by měl vyjít v roce 2022.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY