Syrový černobílý klip k písni "Niekde som čítal" uvádí nový projekt Petera Lipy "Nola"

09.12.2021 20:14 - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Legendární slovenský jazzman Peter Lipa představil 8. prosince zbrusu novou skladbu "Niekde som čítal" a zároveň tím ohlásil svůj nový projekt, který je naplánovaný na příští rok. Bude se jmenovat "Nola" a půjde o poctu americkému městu New Orleans, které je považováno za kolébku jazzu a blues. Zpěvák také oznámil termín svého posledního letošního koncertu. Odehraje se 16. prosince a bude streamovaný.

"Nola je slangový názov mesta New Orleans. Ja som prvý raz navštívil toto mesto v roku 1991. Odvtedy milujem jeho muzikantskú atmosféru a hudbu samotnú. Nola dala a stále dáva celému hudobnému svetu geniálnych hudobníkov. Od Louisa Armstronga po Jona Batistu," uvedl zpěvák ke vznikajícímu projektu.

Píseň "Niekde som čítal", která se zabývá pomíjivostí života a k tomuto faktu se staví s ironickým klidem, vznikla na text Rudo Rusiňáka, muzikantova dlouholetého spolupracovníka, a jasně jsou v ní slyšet vlivy gospelu i blues. Stojí na jednoduché instrumentaci, které vévodí kytara, k ní se přidá hutná rytmika a jemné klávesy. Atmosféru dokreslují střídmě použité dechy. Doprovází ji syrové černobílé video, které zachycuje Lipu kráčejícího podzimní krajinou. Jeho putování vrcholí na vrcholu kopce, v ruině starého kostela.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY