Zemřel frontman kapely Omega János Kóbor

06.12.2021 21:07 - Jiří V. Matýsek | foto: Hungaroton

Maďarská hardrocková formace Omega patřila ke špičce toho, co v žánru dokázal nabídnout východní blok. Kapela, jejíž největší hit "Gyöngyhajú lány" převzali němečtí Scorpions nebo Aleš Brichta, se ale jako jedna z mála skupin zpoza východní strany železné opony dokázala prosadit i na Západě. Dnes ale přišla z Maďarska smutná zpráva - na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřel zpěvák János Kóbor zvaný Mecky. Bylo mu 78 let.

"Tímto vás informujeme, že János Kóbor, zakladatel skupiny Omega a nositel ceny Ference Liszta, zemřel po krátké nemoci. Miliony fanoušků ho milovaly doma i v zahraničí. Zanechává po sobě nezaplnitelnou prázdnotu. Neexistují slova, ticho zůstává. Mecky zůstane v našich srdcích navždy," uvedla kapela v tiskovém prohlášení.

V řadách maďarské formace přitom kosila smrtka v nedávné době už několikrát. Loni 18. listopadu zemřel další z původních členů, klávesista László Benkő, tři dny nato pak baskytarista Tamás Mihály.

Kóbor Omegu založil v roce 1962 a zprvu se se spoluhráči soustředili na repertoár převzatý od britských a amerických skupin. První vlastní skladby začaly vznikat v roce 1968 a zvuk se postupně přesouval od vlivů The Beatles k prog-rocku a art-rocku. Na začátku sedmdesátých let odešli z Omegy klávesista Gábor Presser a bubeník József Laux a založili později rovněž velmi populární formaci Locomotiv GT. Náhradníkem se stal pouze bubeník Ferenc Debreczeni. Vzniklá sestava se ukázala být jako nejstabilnější - hráli spolu až do rozpuštění kapely v roce 1987. Ke společnému hraní se vrátili po sedmi letech a pokračovali v něm až do roku 2020, kdy vydali rozlučkové album "Testamentum". Omega byla populární i u nás, naposledy zde hrála v roce 2019.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY