Utajované archivy manažera The Beatles Mela Evanse se dočkají zveřejnění

05.12.2021 15:57 - Jiří V. Matýsek | foto: Universal Music

Fanoušci The Beatles teď žijí třídílným dokumentem "Get Back". Režisérovi Peteru Jacksonovi se v něm podařilo rozptýlit alespoň část mýtů, které se za desetiletí okolo slavné liverpoolské čtveřice nahromadily, mimo jiné ten, že její členové byli v době natáčení desky "Let It Be" rozhádaní až na smrt, nebo ten, že Yoko Ono způsobila rozpad kapely.

Jakkoliv jsou The Beatles fenomén, který působí, jako by byl prozkoumaný horem a dolem a už jen máloco nového se může objevit, stále jsou některá místa, která by potřebovala doplnit. Největší naděje se v tomto ohledu vkládaly do archivu roadieho a asistenta skupiny Mela Evanse. Spolupracoval s ní od roku 1963 a na pozici řidiče a asistenta se udržel až do jejího rozpadu. Byl tedy u všeho podstatného a mluvilo se o něm také jako o nejlepším příteli Brouků.

Jenže jeho archivy byly až dosud utajené. Tento svatý grál všech fanoušků se však nakonec na světlo dostane. Konkrétně v roce 2024, kdy budou zveřejněny Evansovy deníky, záznamy a další archiválie. Ještě předtím ale vyjde jeho biografie, jejímž autorem bude odborník na The Beatles Kenneth Womack. Vše se děje s posvěcením manažerovy rodiny.

Mel Evans začal, se svolením členů kapely, pracovat na zveřejnění záznamů už v polovině sedmdesátých let, práce ale ukončila jeho předčasná smrt v pouhých čtyřiceti letech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY